Roger Miller -King of the Road

Han visste det kanskje ikke, men på en måte startet Roger Miller en ny æra for pop-og rockemusikken i Norge. Han var nemlig tidenes første listetopper på NRKs Ti i Skuddet – og demed hadde også norske lyttere fått et program som sørget for at populærmusikken fikk sin velfortjente time i eteren. I det minste en gang i uken.

Radio Luxembourg hadde fått et konkurrent.

Roger Dean Miller var opprinnelig en forholdsvis merittert countryartist, selvfølgelig født i Texas. Han var fra midten av 50-tallet egentlig kjent som låtskriver, og hadde i 1962 hatt en stor slager som bakmann for Del Shannons The Swiss Maid. I det hele tatt ble Millers’ materiale innspilt av flere av de største contry-navnene i USA på starten av 60-tallet.

Miller selv vekslet i sine egne utgivelser mellom nesten parodiske innspillinger og type suppeballader.  Han ble tidlig far, og flyttet til Nashville for å å brødfø unge og frue – men myntene var harde å skrape sammen. I Nashville fikk han derimot kontrakt som låtskriver, noe gjorde at han kunne skrape sammen hele 50 dollar i uken. I tillegg spredte han på inntekten med å jobbe som brannmann…

Millers store gjennombrudd hjemme i statene kom med den ikke mer eller mindre alvorlige Dang Me i 1964. Han fulgte opp med den ikke mindre useriøse Chug-A-Lug,  før King of the Road ble allemannseie i 1965. Humoren og ironien i låten gikk vel de fleste hus forbi – men den har allikevel blitt stående som en av de bedre klassikerne fra midten av tiåret.


ROGER MILLER (1936-93)
King of the Road
(Roger Miller)
1965 Phillips
Produsert av Jerry Kennedy


Singlen ble Roger Millers ene store hit her til lands, men klarte å få noen flere hits i de engelskspråklige landene – som for eksempel den britiske flørten England Swings. Selv om han fra midten av 60-tallet forsvant fra listene, hadde han countryslagere på Billboard helt til 80-årene gjorde seg gjeldende. Han la imidlertid inn årene i 1978, da «publikum ikke lenger verdsatte» låtene hans …

Etter noen år utenfor rampelyset, var MIller med på å skrive og sette opp musikalen Big River 1985 på Broadway, basert på Mark Twains historier om Tom Sawyer og Huckleberry Finn. Musikalen ble en stor suksess, og Roger Miller innkasserte en Tony, det vil si musikal-bransjens svar på Oscar, for oppsetningen.

Musikalen sørget for en liten oppsving i karrieren for Miller, og i 1990 fikk han en ny hit som låtskriver for Dwight Yoakam og hans It Only Hurts When I Cry.

I 1992 fikk han konstantert lungekreft, og Miller døde kort tid etter.

I Norge har for evig og alltid Roger Miller skaffet seg et navn da han gikk til topp i tidens første TI i skuddet. Hjemme i USA huskes han først og fremst som en låtskriver av countryslagere og sine mer humorpregede singler.