Seekers – The Carnival Is Over

The Seekers var den første australske gruppen som fikk suksess i det britisk-amerikanske dominerte platemarkedet. Det vil si, en av de fire i bandet var egentlig født i Sri Lanka. Kvartetten hadde opprinnelig sin base i Melbourne.

The Seekers ble oppdaget og berømte hjemme i Melbourne rundt 1962, da Keith Potger (gitar), Bruce Woodley (gitar) og Athol Guy (bass) fikk med seg en allerede velkjent jazz-sangerinne på vokal: Judith Durham. De fikk en liten slager i Australia med en innspilling av Waltzing Matilda, før kvartetten ble hyret inn til ett års engasjement på et cruiseskip – noe som igjen førte dem til London.

Der de hoppet de like gjerne av for å forsøke lykken på det britiske markedet.

Kvartetten fikk kontakt med Tom Springfield, som hadde hatt suksess sammen med sin ikke helt ukjente søster, Dusty; i The Springfields. Han serverte dem I’ll Never Find Another You: En låt som ble en fin suksess over store deler av verden. I Norge nådde den en sjetteplass på senvåren.

Springfield valgte å kombinere elementer fra hans eget prosjekt, med den australske kvartettens allerede folk-inspirerte stil. The Seekers befant seg da plutselig i spissen for en gryende folk-bølge, som ble ført i enda sterke grad videre av The Byrds og Bob Dylan senere på året.

Folk-bølgen var egentlig et nokså tøyelig begrep, men i 1965 var det nye i denne stilen ofte kjennetegnet med bruken av akustiske (og gjerne 12-strengers) gitarer sammen med elektriske.

Kvartetten fulgte opp suksessen med flere hitsingler de neste årene, men etter 1965 kom de aldri siden tilbake på de norske listene. Her ble deres største hits The Carnival Is Over, men også A World of Our Own hadde klart å svippe innom listene i løpet av dette året..

The Carnival Is Over var egentlig en russisk tradisjonell låt fra slutten av 1800-tallet som Tom Springfield satte tekst til. Den ble selvfølgelig raskt en standard avslutningslåt på Seekers’ konserter.


THE SEEKERS
The Carnival Is Over
(Tom Springfield)
1965 Columbia
Produsert av Tom Springfield


Kvartetten forble store i Australia, USA og Storbritannia til deres siste hits kom i 1967med When Will The Good Aples Fall og Georgy Girl . Etter å ha blitt kåret til årets navn i Australia, bestemte Durham seg for å forlate bandet sommeren 1968 – og da brøt også de andre opp og la ned The Seekers som band.

Trodde alle, da.

Navnet gjenoppstod imidlertid ganske raskt, men da kun med Keith Potger tilbake av originalbesetningen. Denne utgaven, nå hetende The New Seekers, spilte en mer ren poporientert stil, og skulle få flere store hits i den første halvdelen av 70-tallet. Da hadde Durham returnert til jazz-karrieren mens Athol Guy hadde startet en karriere på australsk TV. Fjerdemann Woodley gjorde svært lite av seg gjennom årene, men i 1987 kom han med diktet/sangen I Am Australian, som omtrent har blitt landets egen nasjonalsang gjennom årenes løp.

Selv med The New Seekers surfende på listene, ble det en kort gjenforening av kvartetten på midten av 70-tallet – og også siden har de møttes fra tid til annen for opptredener og promoteringer.

Fra 2012 ble det et mer stabilt samarbeid. Selv om Judith Durham valgte å gi seg for godt noen år senere, er gruppen ennå aktiv i dag gjennom både konserter og nye innspillinger.

The Seekers står tilbake som en av første gruppene som bevisst kombinerte pop og folk, og de var også det første store australske navnet på listene.