The Spotnicks ble enormt populære både i Sverige og Norge da de slo gjennom i 1963 men en rekke instrumentalslagere og album ganske så heftig inspirert av The Shadows.
Bandets store hitsingle kom imidlertid først et par år senere, da de i riktig tidsånd forstod at shadows-musikken var på synkende grunn i popularitet. Blue Blue Day skulle faktisk bli en av tiårets største skandinaviske hits fremført av en nordisk gruppe/artist på engelsk.
The Spotnicks hadde sin spede begynnelse i i Gøteborg i 1958, da gitarist og vokalist Bo Lander ( egentlig Stalander) og Björn Thein (bass/vokal) kom fra duoen The Rebels. Senere var de innom Rock-Teddy and The Blue Caps, der også Bo Winberg på gitar var medlem.
Sammen fikk de meg seg Ove Johansson på trommer, og kvartetten tok nå navnet The Frazers. I denne perioden var også en Claes-Göran Nestor medlem.
Som kvartett (uten Nestor), fikk de rundt 1960 etter hvert flere spillejobber på små og store klubber og sentre i Gøteborg-regionen. Bandet fikk i 1961 oppmerksomheten fra ikke ukjente Stig «Stikkan» Anderson som signerte dem til selskapet/etiketten Karusell. Stikkan var nok også en pådriver til å omdøpe guttene til The Spotnicks.
I 1962 fikk bandet fra første stund stor oppmerksomhet, ikke minst fordi Stikkan Anderson allerede da godt visste hvordan markedsføre ukjente navn og talenter – noe han dro nytte av til gangs ti år senere med ABBA. Anderson fikk inn låter av bandet på spillelistene til Radio Luxembourg, og sammen med en utrolig gimmick – der kvartetten opptrådde i romdrakter(!) – samt opptredener i Berlin, fikk bandet også stor oppmerksomhet utenfor Sverige. Singlen Moonshot kom faktisk inn på de tyske hitlistene dette året.
Fra 1962 til 1964 figurerte bandet hyppig både på TV, på klubblokaler – og ikke minst i de berømte svenske folkeparkene. På denne tiden var gruppen det desidert største navnet innen svensk og skandinavisk populærmusikk, og de var nok et stort forbilde for både svenske og norske grupper i årene som kom. Bandet ble også et foregangsbilde innen lydteknikk på scenen, der de anvendte ny-tekniske løsninger for å få frem lydbildet fra studio best mulig. Dette ble nokså originalt og vellykket, og ble lagt merke til også internasjonalt.
I 1963 ble Johansson byttet ut med Derek Skinner på trommer – som igjen ble erstattet av Jimmy Nicol (som hadde spilt noe med The Beatles) i 1965. Dette året ble gruppa utvidet med Peter Winsnes på tangenter. De møtte de også forbildene i The Shadows, og resultatet ble en nesten legendarisk jam-session hjemme i Gøteborg som vel dessverre aldri ble tatt opp.
THE SPOTNICKS
Blue Blue Day
(Don Gibson)
1963 Karusell
Produsert av Bo Winberg
Det florerte med album fra The Spotnicks i perioden 1962-68, og albumtitlene gjenspeilte ofte hvor innspillingene ble gjort – eller i det minste hvor bandet var mest populære for øyeblikket. Omtrent samtlige utgivelser het The Spotnicks In…. Paris, Berlin, Tokyo, Spain… Osv. og 1965s utgivelse var The Spotnicks at Home in Gothenburg.
Blue Blue Day var en låt skrevet av Don Gibson tilbake i 1958. The Spotnicks hadde spilt inn låten i 1963, men det var først to år senere at den ble enorm sommerslager i Norge og lå på topp av listene i en hel måned.
Etter ’65 begynte derimot utskiftningen i bandet å bli hyppigere, og gruppen opphørte egentlig å eksistere i 1969 – selv om Bo Winberg fortsatte med nye gruppemedlemmer og innspillinger også i årene som kom.
I 1972 fikk denne nye utgaven en stor singlehit i Tyskland med If You Could Read My Mind, og ble fulgt opp i litt mindre grad opp året etter med Speak Softly Love. Fra da av var Winberg og Bo Lander bærebjelkene i bandet, som siden har holdt det gående som en institusjon i svensk musikkbransje. Det er lenge siden The Spotnicks toppet hitlistene – men på Svensktoppen var de gjengangere i årtier.
Etter 60 år i bransjen, innså bandet at tiden var moden for å kaste inn håndkleet. Winberg og Lander hadde da spilt sammen like lenge – og The Spotnicks satte i 2012 en ferd med en omfattende avslutningsturne i Sverige.
Å slutte var derimot ikke like enkelt, og først i mars kom den siste konserten fra Spotnicks side. Selvfølgelig på hjemmebane i Gøteborg.
Et lite år senere gikk både Winberg og Lander bort i løpet av vintermånedene.
The Spotnicks består i dag av trioen Stefan Möller, Kent Brännlund og lnagvarige medlem Göran Sannfridsson. Sistnevnte har vært en bærebjelke i bandet helt siden 1969.