Jim Reeves – Distant Drums | Snow Flake

Jim Reeves var på høyden av sin popularitet da han døde i 1964. Men det ble med det ikke slutt på verken utgivelser eller slagere, da man oppdaget at Reeves hadde en stor mengde uutgitte og uferdige låter liggende.

Det ble enken Mary Reeves som tok kommandoen over de liggende innspillingene, og hun gjorde det sjakktrekket å slett ikke gi ut alle på rekke og rad samtidig. I stedet kombinerte hun og plateselskap disse låtene med eldre spor og slagere for kunne ha nytt stoff og tilfredsstille Jims tilhengere i en årrekke fremover.

Distant Drums ble innspilt rundt 1963, da også Roy Orbision gjorde en versjon av låten (og fikk en stor hit med den i Australia). Reeves versjon ble derimot liggende omtrent som en demoinnspilling for låtskriver Cindy Walker, som for øvrig var en av få kvinnelige Nashville-låtskrivere.

Det var nok ikke tilsiktet at låt og album ble utgitt samtidig med en stor oppblomstring av både kritikk og oppmerksomhet rundt Vietnamkrigen. I ettertid kan kombinasjonen av låtens tema og det noe overraskende kom ny musikk fra Reeves, ha gjort sitt til at den føk til topps på de britiske listene.

I USA ble det ingen slager, heller ikke på countrylistene. Det gjorde derimot Snow Flake – som imidlertid aldri nådde de britiske listene. I Norge sa man «ja takk» til begge.

Snow Flake var noe så uvanlig som en munter gladlåt fra Reeves. Denne var skrevet av Ned Miller, som hadde hatt en stor hit selv i 1963 med From a Jack to a King. Reeves innspilling var fra som tidlig som 1959.

Albumet Distant Drums ble en verdig avskjed på de norske albumlistene, da den ble liggende der i over ett år. Påfølgende utgivelser i 1967 gikk også godt ut av platebutikkene, men bare en senere single gjestet VG-lista igjen: I Won’t Come In While He’s There i mars 1967.

Da hadde imidlertid Jim Reeves siden gjennombruddet i 1960 med He’ll Have To Go, hatt sytten slagere i Norge – og ubegripelige 25 mer eller mindre storselgende album.

Hos britene fikk Reeves sin siste hitsingle i 1972, men But You Love Me Daddy  i 1969 var den eneste som siden var i nærheten av suksessåret 1966.

USA ble imidlertid ikke lei av Reeves før godt ut på 80-tallet, da både nye og gamle låter – samt nyarrangerte og remiksede versjoner av gamle hits – stadig gikk høyt på countrylistene.

Den største og mest minneverdige – men også kontroversielle utgivelsen – var utvilsomt 1980-singlen Have You Ever Been Lonely (Have You Ever Been Blue).

Innspillingen var nemlig en posthum miks på alle måter mellom Reeves som døde i 1964 – og Patsy Cline som hadde omkommet også hun i en flyulykke, året før Reeves egen ulykke.


JIM REEVES (1923-64)
Distant Drums
(Cindy Walker)
1966 RCA
Produsert av Chet Atkins
Også utgitt på albumet Distant Drums


Snow Flake
(Ned Miller)
1966 RCA
Produsert av Chet Atkins
Også utgitt på albumet Distant Drums