Julie Andrews & Christopher Plummer – Edelweiss

Historien om Maria og von Trapp-familien skulle bli en av tiårets aller største suksesser – både på film, scene og vinyl.

I Norge lå albumet fra filmen smått utrolige 44 uker på topp av VGs albumliste og 130 uker totalt, mens filmen satte rekorder i hele landet. Som VG skrev i 1967: Flere hadde sett The Sound Of Music i Bergen enn det fantes bergensere.

Kompensert for dagens valutakurs, er filmen ennå blant tidenes mest populære og inntektsbringende filmer – på begge sider av Atlanteren. Selve albumet gjorde det nok noe skarpere i Europa enn USA.

The Sound of Music hadde premiere i 1965 og var egentlig en utgave av en Broadway-musikal av samme navn fra 1959. Broadway-besøkende var deretter allerede godt kjent med musikken da historien ble filmatisert. von Trapp-familien var heller ikke ukjente navn, da to suksessfulle vesttyske filmer om familien var direkte inspirasjonskilder for musikalen.

Musikken stod ringrevene Richard Rodgers (1902–79) og Oscar Hammerstein II (1895-1960) for. De var blant Broadways absolutt største navn bak kulissene, og hadde i en årrekke servert publikum med store musikaler som blant annet South PacificOklahoma og The King and I. Duoen var med å definere musikalen som sjanger, og spesielt Oklahoma var med å bane vei for Broadway som scenekunstens mekka i USA.

Det sies at Edelweiss var den aller siste komposisjonen de to skrev sammen. Hammerstein II døde i 1960 av kreft, ikke lenge etter at musikalen hadde hatt sin debut på Broadway.

Denne låten, som ved siden av låter som tittelsporet og Do-Re-Mi, ble de mest kjente låtene fra filmen, var nok trolig aldri planlagt som en singleutgivelse. Den ble allikevel en storselger i mange land og i flere versjoner. Det var originalsporet med Plummer og Andrews som (så vidt) karret seg inn på de norske listene.

I Storbritannia var det Vince Hill som tok låta til en nummer to i 1967, mens den først på 70-tallet ble en slager i Tyskland med slagerprinsen Heino.


JULIE ANDREWS – CHRISTOPHER PLUMMER
Edelweiss
(Richard Rodgers/Oscar Hammerstein II)
1965 RCA Victor
Produsert av Neely Plumb
Utgitt på soundtracket Sound of Music


Christpoher Plummer (1929-2021)  og Julie Andrews (f.1935) var forholdvis nye navn i filmbransjen da de frontet rollene som Georg von Trapp og Maria i filmen.

Plummer var først og fremst en Broadway.skuespiller, som fra midten av 50-tallet sakte hadde opparbeidet seg et respektert navn på scenen. EtterThe Sound Of Music ble lansert, startet han også en karriere på lerretet som har ført til utallige roller. Han ble sett både i små og store, kjente og ikke fullt så kjente, filmer like til han falt fra i februar 2021.

Julie Andrews hadde slått gjennom som Mary Poppins i Disneys spillefilm av samme navn. Hun var en stund på 60-tallet blant Hollywoods mest ettertrakede skuespillerinner, og samarbeidet da med navn som Paul Newman og Alfred Hitchcock. Etter et par katastrofale Hollywood-flopper på slutten av tiåret, gikk nok filmkarrieren nedover – men Andrews klarte via scene og TV å holde karrieren på fote.

Hun fikk en opptur i anerkjennelse på starten av 2000-tallet, og har siden vært blant britenes store stoltheter.

Etter The Sound of Music, ble det vanskeligere for film- og musikalmusikken å hevde seg på markedet. Soundtracket til Dr. Zhivago (1967) var lenge den største suksessen på de norske listene etter von Trapp-bølgen.

Først mot slutten av 70-tallet skulle igjen musikkfilmer og tilhørende låter igjen regjere listene.