Rolling Stones – 19th Nervous Breakdown | Paint It Black

I 1966 befestet Stones posisjonen med de villeste konsertene og den villeste fansen. Opptøyer og bråk ble nær en regel uten unntak på turneene. Og turnerte gjorde bandet flittig.

I tillegg tok nå Mick Jagger og Keith Richards fullstendig kontroll over låtskrivingen, og albumet Aftermath ble deres første med kun Jagger/Richards-komposisjoner. På sikt skulle dette føre til de gnisningene som førte til Brian Jones avskjed et par år senere, men i 1966 stod Stones fremstod ennå som et sammensveiset band .

En pro-beatles presse hjemme i Storbritannia var ikke så begeistret for Stones’ som amerikanerne. Spesielt da årets første single i 19th Nervous Breakdown ikke maktet å nå toppen, anså mange musikkjournalister at nedturen var startet. Låten var Stones’ første single siden 1964 som ikke nådde toppen på de britiske listene.

Musikkeliten fikk blod på tann da Aftermath ble sluppet i april. Brian Jones’ bruk av instrumenter som sitar (på Paint It Black), ble tatt som et karrig forsøk på etterligne Beatles’ og deres ennå høytsvevende Rubber Soul-utgivelse. Stones svarte med gå rett til topps nettopp med Paint It Black ikke lenge etterpå. For øvrig i flere år feilstavet som Paint It, Black – med et misplassert komma i tittelen.

Allikevel fikk kritikerne noe rett i spådommene sine, for etterfølgende låter og album fikk ikke like god mottakelse. Kanskje fordi det foregikk litt av hvert bak både vegger, tak og scener. En tredje single, Have You Seen Your Mother Baby Standing in the Shadow nådde «bare» nummer fem hos britene, og her hjemme ble den Stones’ labreste plasserte single siden 1964.

Med fire suksessfulle turneer, som ble kronet med blant annet en opptreden i Royal Albert Hall senhøstes – to store singler og et tross alt vel mottatt album: Stones var nå allikevel etablerte i toppsiktet av den nye rocken. Inn i 1967 gjorde de allikevel noen rare påfunn, som skulle stagnere karrieren noe. I hvert fall midlertidig.


THE ROLLING STONES
19th Nervous Breakdown
(Mick Jagger/Keith Richards)
1966 Decca
Produsert av Andrew Loog Oldham


Paint It Black
(Mick Jagger/Keith Richards)
1966 Decca
Produsert av Andrew Loog Oldham
Også utgitt på albumet Aftermath