Small Faces – All or Nothing

The Small Faces var de fremste utfordrende til The Who innen mods-kulturen på midten av 60-tallet. Bandets fartstid ble adskillig kortere, men i fotsporene av gruppen fulgte en rekke interessante arvtakere.

The Small Faces var frontet av den tidligere barnestjernen Steve Marriott (1947-91), sammen med Ronnie Lane (1946-97), Ian MacLagan (1945-2014) og Kenny Jones (f. 1948). Både navn og band var i startgropen i 1965 en kortvokst affære, men de kom på kort tid inn på de viktigste klubbene i London.

Marriott hadde da knapt nok lært seg gitargrepene, men han ble allikevel noe av et ikon innen modstilhengerne.

Med Marriott og Lane som bandets låtskrivere, fikk de raskt kontrakt med Decca, og debuten Whatcha Gonna Do About It gjorde det skarpt på de britiske listene. Oppfølgerne gjorde det noe verre, men i 1966 tok det hele av med fem strake topp 10-hits. All or Nothing ble deres største, og den sørget også for et lite gjennombrudd på de norske listene.

Bandets fremste klassiker – Itchycoo Park – gjorde det enda bedre i slutten av 1967, da denne klatret til en fjerdeplass på VGs topp 10. Også en tredje single svippet innom våre lengdegrader, da Lazy Sunday var innom barometrene i 1968. Disse to singlene ble også bandets største suksesser i USA.

Etter å ha skiftet over til Stones-manageren Andrew Loog Oldhams nye etikett Immediate, gikk det noe lengre mellom de store låtene. Imidlertid fikk de skryt for konseptalbumet Ogden’s Nut Gone Flake, som viste at Small Faces også kunne være et albumband.

Bandet gikk i oppløsning da Steve Marriot forlot gruppa i 1969. Han dannet da en ny gruppe, Humple Pie, som i varierende besetninger skulle få en langt lengre fartstid enn Small Faces. Imidlertid fikk en videre karriere for Marriott en brå slutt, da han omkom under en husbrann i 1991 etter et nokså turbulent liv.

Restene etter The Small Faces, fortsatte fra 1969 som kun The Faces – og denne utgaven inkluderte kjente navn som Rod Stewart og senere Stones-gitarist Ronnie Wood. The Faces gjorde det riktig så bra, frem til Wood ble medlem av Rolling Stones og Rod Stewarts solokarriere tok av på midten av 70-tallet.

The Small Faces ble deretter kort gjenforent i originalbesetningen, før de for alvor kastet inn årene under punkbølgen i 1977/78. The Faces ble i 2009 gjenforent til flere opptredener og konserter, og et nytt comeback med originalmedlem Jones, pluss Rod Stewart og Ronnie Wood er på trappene i 2021.

The Small Faces blir regnet som en viktig inspirasjonskilde for britpopen som vokste frem på 90-tallet, til tross for at den musikalske suksessen ikke var blant de største i sin tid. Etterdønningene av bandets aktiviteter, har allikevel gitt dem et viktig navn i historien.


THE SMALL FACES
All or Nothing
(Steve Marriott/Ronnie Lane)
1966 Decca
Produsert av Steve Marriott og Ronnie Lane