Bee Gees – Massachusetts

The Bee Gees var i 1967 en kvintett, selvfølgelig frontet av brødrene Gibbs. I tillegg bidro Colin Peterson på trommer og Vince Malouney på gitar.

Barry (f. 1946) og tvillingene Robin (1949-2012) og Maurice (1949-2003) Gibb var født på Isle of Man, men de vokste opp i Australia. Deres første gullperiode kom da brødrene vendte tilbake til britisk jord i årene 1967-70.

Som tenåringer – og knapt nok det – opptrådde de som The Rattlesnackes og Wee Johnny Hayes & the Bluecats, og guttene ble allerede i 1960 fanget opp av to store radionavn i Sydney, Australia: Bill Gates og Bill Goode. Det er fra disse to navnet Bee Gees stammer fra.

De tre brødrene fikk et gjennombrudd i Australia og New Zealand i 1965, da de som Barry Gibb & The Bee Gees fikk stor suksess med sitt første album og flere store singler. Forkortet til Bee Gees året etter, krysset Spicks & Specks både Stillehavet (og i hele tatt det som var av hav) og endte på lister i flere europeiske land, blant annet Tyskland.

Suksessen fikk Gibbs-brødrene til å vende tilbake på Storbritannia, og de var da utvidet til en kvartett med Malouney på gitarer. Snart fulgte Colin Petersen med på det australske flyttelasset. Det var dermed som full kvintett og gruppe bandet entret studio i London, etter å ha fått en god kontrakt med Polydor.

Svært lite fra de første, australske albumene ble spilt inn på nytt, og albumet The Bee Gees’ First var jo absolutt ikke noe «first». Stilen var nå en moderne og smått psykedelisk-inspirert rock og pop som fra første stund fenget platekjøperne.

Deres virkelig store gjennombrudd, Massaschusetts, ble riktig nok ikke gitt ut på denne. Albumet inneholdt derimot deres første lille listeplassering i Storbritannia i New York Mining Disaster 1941 – og ikke minst To Love Somebody, som riktignok først fikk stor popularitet i ettertid. Massaschusetts ble siden utgitt på albumet Horizontal.

Norge våknet litt sent angående popularitet og platesalg. Derfor spratt neste single – World – inn hos oss først da 1967 viste 1968. Men fra da av skulle det formelig poppe frem med store låter og også et par godt mottatte album fra bandet i et par-tre fin-fine år fremover.

Massaschusetts står også tilbake som en av de mestselgende singlelåtene fra 60-tallet.


THE BEE GEES
Massachusetts
(Barry Gibb/Robin Gibb/Maurice Gibb)
1967 Polydor
Produsert av Robert Stigwood & Bee Gees
Senere utgitt på albumet Horizontal