Foundations – Baby, Now That I’ve Found You

The Foundations var slett ingen A4-gruppe i 1967. De hadde hele syv medlemmer, og disse var både av afroamerikansk og hvit opprinnelse – og en fra Sri Lanka.  Til å være briter spilte de en overraskende soulinspirert musikk, med klare referanser til Tamla Motown.

Et annet forunderlig særpreg med bandet, var aldersforskjellen fra atten år gamle Tim Harris på trommer til saxofonist Mike Elliott som var 20 år eldre.

Medlemmene i bandet var en rekke erfarne musikere, som i starten av 1967 kom sammen omtrent bare på hobbybasis. De endte opp med å starte opp sin egen klubb, Butterfly Club i London, der de selv stod for både servering og underholdning.

I disse dagene ble flere kjente navn gjester på klubben, og det sies at Rod Stewart var en av flere som håndterte mikrofonen for en kveld eller to. En annen særpreget fyr som var innom lokalene, var Arthur Brown – skrekkrockens bestefar.

Bandet fikk litt ut på året kontakt med PYE, som satte dem i kontakt med produsent Tony Macaulay. Fra 1967 til 1969 serverte septetten seks singlehits på de britiske listene. To av disse ble riktig så store: Baby, Now That I’ve Found You gikk helt til topps, mens Built Me Up Uppercup nesten gjorde det like bra i overgangen til 1969. Begge disse gjorde også bra her i Norge, og faktisk nokså mye bedre enn mange forbilder fra Motown.

The Foundations ble offer for noe av et manager-rot, og en signert kontrakt med Brian Epstein falt i grus da Epstein brått døde. Det var heller ikke noe som tydet på at Baby, Now That I’ve Found You skulle bli noe av en hit i det hele att, før BBC fanget opp låten nesten ved en tilfeldighet.

Bandet maktet for så videt å følge opp listetopperen med Back on My Feet Again i 1968, men det så ikke så lyst ut da vokalist Curtis forlot gruppen etter en fiasko med single nummer tre, Any Old Time.

Med ny vokalist, John Paul, hyret inn, gikk imidlertid bandet inn i studio igjen. Ut kom blant annet nevnte Built Me Up Uppercup, og The Foundations fikk en liten revansje og ny suksess.


THE FOUNDATIONS
Baby, Now That I’ve Found You
(Tony Macaulay/John McLeod)
1967 Pye
Produsert av Tony Macaulay
Utgitt på albumet From The Foundations