Hep Stars – I natt jag drömde

Med I natt jag drömde fikk The Hep Stars en av de mest seiglivede slagerne på hele 60-tallet. Singlen nådde aldri høyere enn fjerdeplass på VG-lista, men den ble i tillegg liggende der i 28 uker.

Etter brakgjennombruddet med Cadillac i 1965, hadde den svenske kvartetten fått fem singler til inn på våre lister. Alle disse var på engelsk, og de to største var nok Farmer John i 1965 og Sunny Girl i 1966.

Det må ha vært noe av en overraskelse da I natt jag drömde nådde platehyllene høsten 1967, der bandet plutselig var langt inne i beste svensktoppland. Imidlertid kjente fansen allerede til låten, da Hep Stars hadde spilt inn denne på engelsk – Last Night I had the Strangest Dream – i 1965.

I natt jag drömde i sin originale versjon, var skrevet av den amerikanske folksangeren Ed McCurdy. Det sies at låten har blitt spilt inn på 76 språk, og den svenske utgaven som vi kjenner – var pennet av Cornelis Vreeswijk. Han klarte på en flott måte å ivareta antikrigsbudskapet fra den amerikanske originalteksten.

Innspillingen solgte i om lag 80 000 eksemplarer og okkuperte både salgslister og radio både i Norge og Sverige. Men den ble også starten på slutten for The Hep Stars, som nå forsøkte å kombinere engelske popinnspillinger med svenske låter på repertoaret.


THE HEP STARS
I natt jag drömde
(Ed McCurdy/Cornelis Vreeswijk)
1967 Olga
Arrangert av The Hep Stars


De siste årene av tiåret, begynte det å skrante av låter fra bandet. Andersson sluttet i 1968 – og Hedlund året etter. Bandet ble formelt oppløst i 1973, samme året som nettopp Bennny Andersson og Svenne Hedlund fikk suksess på helt andre fronter i ABBA og duoen Svenne & Lotta.

En rekke av eldre og nyere medlemmer spilte sammen i Gummibandet en stund, men uten den suksessen og oppmerksomheten Hep Stars opplevde på midten av 60-tallet.

I dag opptrer The Hep Stars sporadisk med Svenne Hedlund i spissen, mens frontfigurene Lennart Hegland og Christer Pettersson for lengs er borte. Hegland var i 1973, da bandet ble oppløst, det eneste gjenværende originalmedlem tilbake.

Christer Pettersson døde i 2006,

The Hep Star var både Sveriges og Skandinavias første rockehelter, De var også en av de få nordiske gruppene, som har scoret store hitsingler både på engelsk og nasjonalspråket: I dag husker kanskje vel så mange I natt jag drömde som Cadillac.

I tillegg fostret bandet fremtidige karrierer til så vel Svenne Hedlund som Benny Andersson.