Kinks – Waterloo Sunset

Etter å ha toppet de norske listene i 1966 med Sunny Afternoon, hadde også nordmenn omsider fått øyne og ører opp for The Kinks.

I etterkant fikk britene også inn låten Dead End Street på VG-lista, før en av deres mest minneverdige innspillinger i Waterloo Sunset snurret rundt på platetallerkener sommertidene i 1967.

Historien om Terry og Julie i Waterloo blir ofte regnet som en av de fineste hyllestene til London. Både det fiktive paret og låten har gjentatte ganger blitt referert til i både bøker og musikk. Store navn som David Bowie, Peter Gabriel og Def Leppard har siden spilt inn sine versjoner.

Etter denne singlen, skulle hitlåtene komme mer sporadisk fra bandet. Gruppen ble også utsatt for flere utskiftninger. Trioen Ray Davies, Dave Davies og Mick Avroy ble lenge bærebjelkene i bandet, og sistnevnte forlot først The Kinks i 1984.

Bandet gjestet etter 1967 aldri de norske singlelistene siden, men albumene Give People What They Want og State of Confusion surfet innom albumlistene i 1981 og 1983.

Etter en downperiode også i hjemlandet på 70-tallet, fikk bandet en liten renesansse i popularitet da punkbølgen stilnet. Spesielt det nevnte albumet State of Confusion fra 1983, ble godt mottatt. Den inneholdt også deres siste store hitsingle med Come Dancing.

Med kun Davies-brødrene igjen fra originalbesetningen, kom bandets siste utgivelse i 1993 – og tre år senere var det slutt.

I 2018 startet ryktene å komme om et comeback fra Davies’ og Avroy, men nye låter syntes i januar 2021 å være langt unna.

Av de mange britiske bandene som kom i kjølvannet av Beatles i 1963/64, var The Kinks en av de mest suksessrike og innflytelsfulle. Ray Davies’ og bandets låter, har vist i ettertid å være svært så levedyktige og har blitt innspilt av en rekke senere artister og grupper.


THE KINKS
Waterloo Sunset
(Ray Davies)
1967 Pye
Produsert av Shel Talmy
Utgitt på albumet Something Else by The Kinks