Mats Olin – Jag tror på sommaren

Noen låter har bare denne forunderlige evnen til overleve, tiår etter tiår. Mats Olins urokkelige tro på sommaren, ble nettopp en slik låt.

Og det uten å ha vært den helt største svenske slageren dette året.

Mats Olin ble født inn i underholdningsbransjen, og der ble han også oppfostret. Foreldrene var svenskenes storheter, Stig Olin, og Britta Holmberg. Begge kjente og kjære skuespillere gjennom flere tiår. Lillesøsteren er ikke den helt ukjente Lena Olin.

Olin debuterte seks år gammel i filmen Resan till dej sammen med far Stig og Alice Babs. Han sang også som åtteåring med far Stig på låten Knaperi knus. En videre karriere under oppveksten, ble hindret av nokså dramatiske hendelser i familien. De mistet en sønn, Pelle, i kreft – og faren Stig overlevde en hjerneblødning som imidlertid lammet karrieren videre .

Fra midten av 60-tallet forsøkte Mats seg så som plateartist, uten de helt store overskriftene. På vårkanten 1967 endret det seg med et brak.

Da fikk han delta på et av Lennart Hylands legendariske TV-show, Hyland hörne, med pappa Stigs Jag tror på sommaren. Dagen etter ville hele Sverige vite hvem denne Mats Olin var.

TV-opptredenen ble starten for et par hektiske år for Olin. Det ble en LP-innspilling, der Björn Ulvaeus skrev en hel introduksjon på platecoveret. Siden revy og filminnspilling, og låten om sommaren gikk like til topps på den viktige og umåtelig populære Svensktoppen.

Olin klarte vel aldri helt å følge opp denne suksessen, men han fikk en liten slager til med Limon Limonero  i 1969. Siste musikalske utgivelse kom i 1971, og etter 1974 forsvant han fullstendig fra søkelyset.

Det sies at Mats etter hvert brøt med familien, og fikk et vanskelig liv både emosjonelt og helsemessig. Helt unødige rykter om hans legning dukket opp allerede i glansperioden på 60-tallet, og det sies at han ofte var å se på lange vandringer alene i Stockholms gater.

I dag skal ha bo på et pleiehjem etter flere slagtilfeller.

Tilbake står Jag tror på sommaren som grønn sommerlåt fra 1967, og Mats Olins bidrag til allsangen.


MATS OLIN (f. 1947)
Jag tror på sommaren
(Stig Olin)
1967 Polar
Produsert av Bengt Bernhag
Utgitt på albumet Mats Olin