Procol Harum – A Whiter Shade of Pale

Toner fra Bach, en mystisk historie og et klingende orgel: Procol Harum skapte en klassiker da A Whiter Shade of Pale ble en av hippiesommerens store slagere.

Procol Harum ble startet i 1966, da Gary Brooker (f. 1945) gikk lei sin tilstedeværelse i bandet The Paramounts. Han fikk med seg Matthew Fisher, David Knight, Ray Royer og Bobby Harrison i Procol Harum.

Hans viktigste medspiller var allikevel tekstforfatter Keith Reid (f. 1946) , som egentlig ikke på denne tiden var medlem av bandet.

Da A Whiter Shade of Pale fòr oppover hitlistene i 1967, hadde imidlertid bandet allerede vært gjennom flere utskiftninger. Og allerede da var det tydeligt at Gary Brookers rolle i bandet, var og skulle bli den absolutt sterkeste.

Innspillingen er foruten Bach-temaet, kjent for sin gåtefulle og surrelastiske tekst. Den har blitt både tolket – og kanskje overtolket- helt siden utgivelsen, og selve tittelen har glidd inn i engelsk i overført betydning. Det vil si, frasen brukes i sammenhenger selv når låten ikke omtales.

Procol Harum ble aldri noe hitmakere, selv om også oppfølgeren Homburg gjorde det helt greit. De ble nok for komplekse og eksperimentelle til singleformatet, men høstet derimot adskillig mer respekt for sine album. I Norge er A Whiter Shade of Pale en enslig svale av Procol Harums låter på VG single-liste, men helt til 1977 solgte LP-ene av bandet nok til at de oppnådde albumplasseringer hos oss.

Live-albumet fra 1972, som har det fryktelig lange navnet Procol Harum In Concert with the Edmonton Symphony Orchestra, er et godt eksempel på bandets produksjoner. Der blandesr symfoniske elementer med pop, rock og rhythm & blues.

Imidlertid fortsatte gruppa å sjonglere med gruppemedlemmer inn og ut av bandet, og etter albumet Something Magic i 1977 – var det over og ut i lange tider.

I 1991 kom imidlertid Gary Brooker og Keith Reid sammen igjen, og fra da av har Procol Harum mer eller mindre vært aktive frem i dag; først og fremst på scenen, men de har også gitt ut et par-tre album. Det siste, Novum, ble utgitt i i 2017.

Bandets historie ble nok noe overskygget av suksessen i 1967, og både Procol Harum og Brooker og Reid, vil for alltid bli forbundet med A Whiter Shade of Pale.

Per 2021 er Garry Brooker stadig i spissen for et aktivt Procol Harum.

A Whiter Shade of Pale er viktig nok til å fylle opp de fleste lister over viktige låter fra 60-tallet, og er trolig blant sangene i historien som har blitt spilt inn i flest coverversjoner.


PROCOL HARUM
A Whiter Shade of Pale
(Gary Brooker/Keith Reed)
1967 Deram
Produsert av Denny Cordell
Utgitt på albumet Procol Harum