Rolling Stones – Let’s Spend the Night Together

1967 ble et fryktelig år for The Rolling Stones. Musikken – i hvert fall i media – kom i skyggen av rettsaker, fengselsopphold og mer eller mindre (u)riktige beskyldninger om bruk av alt annet enn lovlige rusmidler.

Året startet riktignok med en pen suksess med dobbeltsinglen Let’s Spend the Night Together/Ruby Tuesday, som fortsatte en flott rekke av toppsingler fra bandet.

I USA, der som kjent Billboard også inkluderer radiospilling på listene, ble låtene separert – og begge sporene inntok Billboard hver for seg.  At det var Ruby Tuesday som ble den store slageren av de to i statene, skyldes kanskje at konservative amerikanske radiostasjoner vegret seg noe for å spille en noe litt for-direkte-på-sak Let’s Spend the Night Together for et sine sarte landsborgere.


I USA ble sporene inkludert på albumet Between the Buttons, som ble bandets siste utgivelse som var markant forskjellig fra den europeiske utgaven.

En single nummer to, We Love You/Dandelion ble en mindre hit på sen sommeren, men plasserte seg underlig lavt til å være en Stones-single. Noe av grunnen var nok at også Stones nå forsøkte seg på et «stort album» i skyggen av Beach Boys’ og Beatles’ eksperimenteringer: 

Their Satanic Majesties Request som ble utgitt i desemberble imidlertid alt annet enn godt mottatt, og i hvert i fall i USA ble den ansett som en fiasko både musikalsk og kommersielt.

20. januar: Between the Buttons, britisk utgave

En single nummer toWe Love You/Dandelion ble en mindre hit på sen sommeren, men plasserte seg underlig lavt til å være en Stones-single. Noe av grunnen var nok at også Stones forsøkte seg på et «stort» album i skyggen av Beach Boys’ og Beatles’ eksperimenteringer: Their Satanic Majesties Request som ble utgitt i desemberble imidlertid alt annet enn godt mottatt, og i hvert i fall i USA ble den ansett som en fiasko både musikalsk og kommersielt.

Stones hadde også kvittet seg med sin faste produsent Andrew Oldham – og  Their Satanic Majesties Request  var første album produsert av bandet på egen hånd.

8. desember: Their Satanic Majesties Request

Utenfor det musikalske, var året preget av rusmisbruk og påfølgende arrestasjoner og dommer mot både Jagger, Richards og Jones. Alle tre ble dømt til bøter, etter at News of the World tidlig på året gjennom en artikkelserie avslørte såkalte LSD-fester for en rekke kjente band: Foruten Stones, ble også medlemmer fra The Who, Moody Blues og The Cream rammet av oppslagene

Ingen av Stones-medlemmene ble noensinne pågrepet med eller for LSD-bruk, men et raid hos Brian Jones avslørte hold av cannabis. Jagger og Richards ble dømt til fengsel, Jones kun til bøter – men de slapp å sone dommene.

Inne i alt dette maktet allikevel bandet å gjennomføre en Europa-turne på forsommeren.

Stones innså nok at sidesprangene i 1967 var nettopp et sidesprang: I 1968 returnerte de til studio og skulle vende tilbake til både sjel og røtter: The Rolling Stones skulle på ingen måte avskrives. Men 1968 skulle også bli starten på bandets første utskiftning i rekkene.


THE ROLLING STONES
Let’s Spend the Night Together
(Mick Jagger/Keith Richards)
1967 Decca
Produsert av Andrew Loog Oldham