Scott McKenzie – San Francisco (Be Sure to Wear Some Flowers in Your Hair)

Scott McKenzie het egentlig Philip Blondheim og hadde på starten av 60-tallet sunget sammen med John Phillips i en folktrio som ble kalt The Journeymen,

Phillips ble etter hvert en ledende figur forut for hippie-boomen i 1967, ikke minst som leder for The Mamas & The Papas – og han skrev også hva som skulle bli Scott McKenzies største – og eneste hitsingle: San Francisco.

Låta ble foruten å ha en av de lengste titlene en nummer 1 har hatt gjennom tidende, også selve symbolet for The Summer of Love og noe av et ikon for både dop, farger og byen i California. Den overlevd tidens tann og har blitt en klassiker, nettopp fordi det er en låt som fanget opp verdens mest fargerike sommer – på godt og ondt.

McKenzie var egentlig ikke fra California i det hele tatt. Han var født i North Carolina, og vokste delvis opp der og i Virigina. Han ble tidlig kjent med John Phillips, ikke gjennom verken skole eller musikk – men rett og slett fordi mødrene var felles bekjente.

Før de to unge mennene sammen med Dick Weissman dannet The Journeymen rundt 1961, hadd McKenzie kort vært innom en lokal highschool-gruppe The Singing Strings. Han og Phillips hadde også kort et prosjekt hetende The Abstracts.

Da The Journeymen ble oppløst i 1964, hevder McKenzie at han takket nei til å bli med i The Mamas & The Papas, for å forsøke å skape blest på egen hånd. Han var ikke uten videre fascinert for de nye beat-rytmene som skyllet over Atlanteren fra britene. Det var gitaren og det «folkelige» han ønsket å fokusere på. Det var kanskje derfor lite trolig at verken han eller Phillips innså hvilken innertier San Fransisco skulle bli.

Singlen solgte trolig i opptil sju millioner – noe også McKenze nok også behøvde, da han på ingen måte evnet å følge opp suksesslåten. Selv om han i USA fikk en lite slager til med Like An Old Time Movie, så og hørtes aldri McKenzie igjen siden på noen som helst liste i verden.

Et lite unntak fikk McKenzie fra bli en av tidenes største døgnfluer: Den kom i 1988 da The Beach Boys spilte inn McKenzies og Phillips Kokomo. Dette ble en låt som gjorde det riktig så skarpt på listene. Det hjalp trolig også noe på populariteten, at låten var inkludert i Tom Cruises 1988-film Cokctail.

Scott McKenzie beholdt kontakten med Phillips, San Francisco og folkbarene – men forble vel stort sett en såkalt loka» attraksjon. Imidlertid vendte han tilbake på landeveien flere ganger på 80-tallet som en del av John Phillips nye utgave av Mamas & The Papas – også til Norge.

Men fra 1998 var det ubønnhørlig over, og McKenzie valgte å bli pensjonist med stort hus og familie. Ikke i San Fransisco, men i Los Angeles(!).


SCOTT McKENZIE (1939-2012)
San Francisco (Be Sure to Wear Some Flowers in Your Hair)
(John Phillips)
1967 CBS
Produsert av Lou Adler & John Phillips