Sven-Ingvars – Jag ringar på fredag | Önskebrunnen

Siden 1965 og det store gjennombruddet med Fröken Fräken, hadde Sven-Ingvars hatt hele åtte store slagere på de norske listene.

1967 skulle ikke mindre dårlig for kvintetten, men det ble også året der det ble bråstopp for den videre karrieren til bandet.

Før den nostalgiske Önskebrunnen klatrert helt til topps på VG-lista i november, hadde Sven-Ingvars allerede satt sitt preg på året.

Dette var deres tredje store single i løpet av de siste månedene. Du ska tro på mej (mars) kunne ikke hamle opp med Beatles for å nå toppen – mens Jag ringer på fredag aldri klatret høyere enn nummer fem. Sistnevnte var og ble allikevel bandets mest seiglivede låt hos oss med sine 22 uker på listene.

Låten var skrevet spesielt til guttene av ringreven Ingvar Hellberg, som også hadde levert gruppen 1966-slageren Säg inte nej säg kanske og flere til.

Önskebrunnen hadde som flere andre av Sven-Ingvars innspillinger disse årene, klare røtter og referanser til de gamle svenske/skandinaviske skillingsvisene. «Folk» hadde man kanskje kalt stilen i USA, og Sven-Ingvars var også kort innom nettopp Larry Finnegas selskap Svensk-American for noen utgivelser. Selv om det var Philips som var gruppas egentlig selskap.

Det er også verdt å nevne at albumene Litet rödt paket og Sven-Ingvars bästa, som begge kom ut (i Norge) i 1967, til sammen skulle bli liggende på VGs albumliste i 126 uker(!). Det underlige om man ser kun på tall og fakta, er at det etter 1967 så og si ble helt dødt fra svenskene.

Kun en enslig single etter Önskebrunnen skulle gjeste de norske listene siden: Under ditt parasoll, og denne kom så tidlig som i januar 1968. Da hadde allerede katastrofen skjedd.


SVEN-INGVARS
Jag ringer på fredag
(Ingvar Hellberg)
1967 Svensk-American
Produsert av Larry Finnegan


Önskebrunnen
(Rune Wallebom)
1967 Svensk-American
Produsert av Rune Wallebom