Anna-Lena Löfgren – Lyckliga gatan

Det skulle gå fem år fra sin første slager, før Anna-Lena Löfgren igjen nådde de norske listene. Det gjorde hun derimot med bravur.

Lyckliga gatan er en sang mange husker i dag. Den var opprinnelig en italiensk låt med Adriano Celentano, skal vi tro Wikipedia; Italias mestselgende artist gjennom alle tider.

Den svenske teksten var skrevet av Britt Lindeborg – som nordmenn flest har hørt tekster av i utallige svenske låter. Blant slagere som slo an i Norge var Judy min vän – som Tommy Körberg førte høyt på listene i 1969, og ikke minst Anita Hegerlands landeplage året etter: Mitt sommarlov.

Låten ble en av årets største både i Norge og Sverige, og sprengte rekorder både på Svensktoppen og i antall solgte eksemplarer av en svenskspråklig innspilling. Albumet som kom i etterkant gikk også like til topps og lå i et halvt år inne på listene.

Fra 1967 og ut tiåret var Anna-Lena Löfgren som flere andre skandinaviske artister, også stor i Vest-Tyskland – med flere singler høyt oppe på de tyske listene.

Det neste tiåret valgte hun gi ut bytte repertoaret mot religiøse innspillinger, og den store populariteten bleknet noe med årene. Hun ble imidlertid aldri glemt av svenskene, og i så sent som i 1995 hadde hun sin aller siste låt inne på Svensktoppen.

Anna Lena-Löfgren kjempet mot polio omtrent hele sitt liv. Hun døde i 2010 – 66 år gammel. Lyckliga gatan har derimot ikke forsvunnet, og står tilbake i dag som en kulturskatt i svensk musikk.


ANNA-LENA LÖFGREN (1944-2010)
Lyckliga gatan
(Adriano Celentano/Luciano Beretta/Miki Del Prete/Britt Lindeborg )
1967 Metronome
Produsert av Sven-Olof Walldoff 
Utgitt på albumet Lyckliga gatan