Claes-Göran Hederström – Det börjar verka kärlek banne mej

Noen ganger gir en eneste låt et slikt inntrykk at artisten for alltid vil forbindes med denne ene slageren. Claes-Göran Hederström og hans Det börjar verka kärlek banne mej ble et typisk eksempel på dette.

Claes-Göran var fra Danderyd utenfor Stockholm. Han var 23 år gammel og hadde kapret i 1967 kapret svenskenes ører med en liten svensktopp-slager i Den sists valsen. Deretter tok det hele av: Nånting fånigt og Fönstret mitt emot ble samme år store slagere i nabolandet.

Hederström var under myndig veiledning av platemogulen Mats Olsson, som på denne tiden akkurat hadde blitt hyret inn til underholdningsavdelingen i SVT – Svensk Radio, som det het den gang.

Det börjar verka kärlek … ble hans andre svensktopper etter at han hadde vunnet Melodifestivalen 1968. Den gikk også til topps på svenskens andre store liste, Kvällstoppen. Sistnevnte var det nærmeste Sverige hadde en VG-liste, før Topplistan kom i november 1975.

For nordmenn kom Claes Görans suksess imidlertid ikke bare fra Svensktoppen, men ikke minst fra hans opptreden i dette årets Eurovision fra London. Han var i kamp der med hjemlandets egen Cliff Richard og våre egne navn: Odd Børre og Wenche Myhre, der sistnevnte dette året deltok for Vest-Tyskland.  Det börjar verka kärlek havnet på en fin femteplass, men det var først og fremst Claes Görans fremføring i tidsriktig frakk og bevegelser som virkelig gjorde inntrykk på det norske folk.

Låten ble en av vårens store slagere og lå i mange uker på andreplass på VGs singleliste. I ettertid har både Claes-Göran og innspillingen fått et slags kultstatus i Sverige – og det er kanskje grunnen til at han aldri fikk den virkelig store karrieren.

Mange nordmenn vil imidlertid kjenne igjen Här ute på landet fra 1972, som ble innspilt på norsk av Stein Ingebrigtsen.

Frem til 1973 ga Claes Göran ut flere plater med brukbar suksess i Sverige, og han fikk ytterlige fem sanger inn på Svensktoppen. Deretter gikk karrieren noe i stå, og på slutten av tiåret trakk han seg tilbake fra rampelyset til fordel for familie og jobb.

De siste årene fikk derimot låtene hans fått en slags renessanse i Sverige, og Claes Göran Hederström tok igjen frem mikrofonen og var stadig å se i svenske folkparker, på scene og TV.


CLAES-GÖRAN HEDERSTRÖM (1945-2022)
Det börjar verka kärlek banne mej
(Peter Himmelstrand)
1968 RCA Victor
Produsert av Mats Olsson