Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick & Tich – The Legend of Xanadu

Ingen har i dag noen godt svar på hvorfor denne kvintetten endret bandnavnet bort fra Dave Dee & The Bostons.

Det var nemlig det kvintetten egentlig kalte seg.

Bandet ble døgnfluer i Norge, og The Legend of Xanadu var deres eneste hitlåt her. Men hjemme i Storbritannia hadde de stor suksess gjennom siste halvdel av 60-årene.

Kvintetten stammet fra Salisbury sørvest i England, ikke så altfor langt unna Southampton. De kom sammen som en gruppe i 1964, der Dave Dee (David John) Harman (1941-2009) var frontfigur fra første tone. De fikk jobb som oppvarmere samme år for The Honeycombs, og ble deretter signert av dette bandets låtskrivere: Ken Howard og Alan Blaikley.

Det første Howard og Blaikley gjorde, var å kvitte seg med bandnavnet Dave Dee & The Bostons. I stedet ble det satset på kallenavnet til de fem ungene mennene: Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick & Tich. Ingen av dem het jo egentlig det.

Deres første single, You Make it Move, ble en liten hit i 1965. Men fra 1966 tok det hele av, da Hold Tight suste opp til fjerdeplass på de britiske listene. Den ble fulgt av seks store hitsingler til, der bandet sakte forandret stil fra en litt hardtslående beatgruppe – til stadig mer produserte og til tider originale utgivelser.

The Legend of Xanadu ble selve juvelen i denne utviklingen, og i mars 1968 nådde den toppen av de britiske listene. Utover våren ble den en gjenganger i de fleste verdenshjørner, bortsett fra i USA hvor den aldri slo ordentlig til.

Neste utgivelse, Last Night in Soho gjorde det også bra, men deretter gikk luften ut av ballongen. Tre mindre hitsingler fulgte, før Dave Dee sa takk for seg og satset fra 1969 på en solokarriere. Den gikk ikke så veldig bra, og Dee slo seg i stedet opp internt i platebransjen. Der ble han en viktig fyr i A&R-avdelingene for flere selskap, og mange håpefulle navn ble senere oppdaget og signert av Dee.

Resten av bandet forsøkte å holde gående med varierende besetninger, og la vel aldri få alvor inn årene. I dag frontes gruppen av John Dymond – det vil si Beaky – som den eneste gjenværende fra originalbesetningen på 60-tallet.

The Legend of Xanadu var med sin underlige blanding av sci-fi-elementer og meksikanske trompeter, et frisk innslag på listene da den ble utgitt. I dag har den kanskje litt ufortjent blitt litt gjenglemt i den musikalske minneboken.


DAVE DEE, DOZY, BEAKY, MICK & TICH
The Legend of Xanadu
(Ken Howard/Alan Blaikley)
1968 Fontana
Produsert av Steve Rowland
Utgitt på albumet If No-One Sang