Engelbert Humperdinck – A Man Without Love

Engelbert Humperdinck var både venn og konkurrent til Tom Jones, og det hørtes. I tillegg delte de både management og plateselskap.

Decca

I Norge fikk de to omtrent lik suksess, nokså trolig fordi begge artistene rettet seg mot det samme publikumet. Engelbert fikk raskt et crooner-stempel på seg, noe han i følge flere intervjuer mislikte. Han var en sanger, en entertainer. Og han fulgte raskt Tom Jones til Las Vegas, og ble i likhet med sinn venn og konkurrent først og fremst en sceneartist fremfor plateartist.

Engelberts gjennombrudd i 1967 med Release Me, hadde aldri nådd inn på barometrene i Norge. Derfor ble det A Man Without Love i 1968, som ble hans andre store slager i landet. Låten var egentlig en italiensk slager, som den amerikanske kvartetten The Sandpipers og italienske Anna Identici hadde gjort kjent under dette årets Sanremo-festival: Quando m’innamoro.

I motsetning til mange andre grupper og artister på denne tiden, frontet Engelbert albumutgivelsene sine med singler. Uten noe annen mål og mening utover å selge plater, hadde albumene også navn etter den første og største singlen. Dette ble fra 1968 mer og mer vanlig, spesielt på det større og større kommersielle markedet for underholdnings- og popmusikken.

Etter 1969 fikk Engelbert kun sporadiske singleslagere. Hans siste i Norge var The Way It Used To Be i 1969, mens han deretter forsvant fra de øvre delene av listene i de fleste store platelandene. I 1976 kom han derimot sterkt tilbake for et lite øyeblikk, da After the Lovin‘ førte ham tilbake til topp 10 i hjemlandet.

Engelbert Humperdinck fortsatte imidlertid å gi ut plater og gi konserter, og han fikk en ganske stor hærskare av fans der mange har følgt ham helt siden gullårene på 60-tallet. Han har og hadde et godt vennskap med sine Las Vegas-kollegaer i Tom Jones og Elvis Presley.

I motsetning til Tom Jones noe gloriøse image, har Engelbert Humperdinck derimot alltid holdt seg på bakken – både privat og musikalsk. Han var også en aldri så liten foregangsfigur i stil og holdning, da han inspirerte selv Elvis med sine noe forseggjorte kostymer og godt anlagte kinnskjegg.

Det siste man så av Engeblert på norske skjermer, var fra Eurovision Song Contest i Baku. Der endte The Hump nest sist. Siden har han fortsatt i godt tempo med ny musikk – og nye turneer.


ENGELBERT HUMPERDINCK (f. 1936)
A Man Without Love
(Les Reed/Barry Manson)
1967 Decca
Produsert av Peter Sullivan
Utgitt på albumet The Last Waltz