Esther & Abi Ofarim – Cinderella Rockefella

Ekteparet Esther og Abi Ofarim skulle bli de første israelske artistene til å gjeste de norske listene. De hadde riktignok sin base i Vest-Tyskland, og det var på det såkalte kontinentet at paret hadde størst suksess.

BBC Archives

Esther og Abi het egentlig Esther Zaied (f. 1941)  og Abraham Reichstadt (1937-2018). De var begge inne i den israelske arméen, der de som så mange andre israelske artister, fikk utfolde talentene sine.

I 1961 fikk de et gjennombrudd i hjemlandet da de vant en stor sangfestival i Tel Aviv. Paret ble samtidig gift, og valgte med hell å forsøke lykken også utenfor landegrensene. Via opptredener på festivaler og TV i blant annet Polen og Vest-Tyskland, fikk de etter hvert stigende popularitet.

De emigrerte raskt til sistnevnte land, der Esther på egen hånd fikk noen singler inn på de tyske listene. I 1963 representerte hun Sveits i Eurovision, og bidraget T’en Vas Pas var en av flere utgivelser som etablerte navnet hennes i Mellom-Europa.

Etter hvert ble det til at paret utga singler sammen, men de forble først og fremst stjerner i eget hjemland. De fortsatte derimot med opptredener på små festivaler, klubber og TV – og i 1967 ble det meste snudd på hodet, da singlen Morning of the Life ble en enorm suksess.

Cinderella Rockefella var oppfølgeren til denne, og nå ble også britiske medier og platepratere nysgjerrige på duoen. En opptreden på britisk TV med Cinderella Rockefella,  førte til en stor etterspørsel etter låten – som da ikke var utgitt. Noen uker etter toppet den de britiske listene.

Både ekteskap og samarbeid brøt imidlertid sammen et par-tre år etter suksessen, og duoen fikk aldri en lignende suksess i etterkant. Esther reiste hjem til Tel Aviv og etablerte seg i eiendomsbransjen, mens Abi fortsatte med musikken i Tyskland.

Der etablerte han et eget produksjonsselskap, giftet seg på nytt – og Ofarim-navnet fikk en ny tid på listene fra starten av tusenåret, da sønnen Gil for et par år ble en av landets største tenåringsidoler.

Cinderella Rockefella fremstår i dag vel som et av de mer eksotiske innslagene på listene i 1968, men den viste også at det også var rom for noe annet enn bare anglo-amerikansk musikk på listene.

Låten blir også i dag, kanskje noe forståelig, omtalt som en såkalt novelty hos britene. Et uttrykk som ikke har noen god norsk oversettelse. GV foreslår leken underholdningslåt.


ESTHER & ABI OFARIM
Cinderella Rockefella
(Mason Williams)
1967 Philips
Produsert av Abi Ofarim & Chaim Sernel