Gunnar Wiklund – Vi ska gå hand i hand

Gunnar Wiklund tilbrakte sine første 20 år i Luleå i Norrbotten der han arbeidet som bilmekaniker og sang med lokale band. Som 17-årings frontet han sitt første band, som het The Swingers.

Ett år senere debuterte han med sin første singleutgivelse som het Dä’ ä kärlek, men det var først i 1959 at han fikk et stort gjennombrudd hjemme i Sverige med utgivelsen Nu tändas åter ljusen i min lilla stad, en låt som skal ha solgt i 200 000 eksemplarer.

Dette gjennombruddet skjedde gjennom Folkparkenes Artistforum, som var en slags talentformidling for artister som ønsket å opptre i de typiske svenske folkeparkene.

Da Svensktoppen ble introdusert i 1962, ble Wiklund en av de absolutt mest populære artistene i nabolandene. Han hadde hele 37 låter inne på denne listen i perioden frem til 1978, og slikt ble det også salgstall av.

Wiklund var i alle disse årene et flittig navn så vel i folkparkene som på mindre klubber og puber, og han deltok også i Melodifestivalen fire ganger – uten noen gang å vinne helt frem.

Et av varemerkene til Wiklund, var den varme og dype stemmen – og at en artist som Jim Reeves ble trukket frem som et forbilde, er vel ikke noen overraskelse når man hører Wiklunds stemme.

Vi ska gå hand i hand var en tysk låt – Dunja du –  som ble oversatt til svensk av Bengt Sundström. Den krysset svenskenes vestlige grense over til oss, og ble Gunnar Wiklunds store slager hos oss. Den fikk også en norsk versjon med sangeren Kjell Grunnteig.

Denne Grunnteig skulle fra 1968 en sentral plass i Svensktopp-albumene som utgitt på Triola i årene 1968 til 1975, skulle selge vanvittige mengder i Norge.

Wiklund hadde forut denne hiten, også hatt singlene Vandra videre og Ramona inne på VGs singleliste. Sistnevnte var hans neststørste, og var en innspilling av Blue Diamonds slager fra 1961.

Gunnar Wiklund ble fra slutten av 60-tallet slitende økonomisk, og etter hvert skrantet også helsen.

Han døde av kreft 56 år gammel i 1989. Da hadde han det siste tiåret vært bare sporadisk aktiv.


GUNNAR WIKLUND (1935-89)
Vi ska gå hånd i hånd
(Wolfgang Roloff/Hans Hee/Bengt Sundström)
1968 HMV
Arrangert av Marcus Østerdahl
Utgitt på albumet Vi ska gå hand i hand