Mary Hopkin – Those Were the Days

Mary Hopkin het egentlig Mary Visconti og var født og oppvokst i Wales. Hun ble den første artisten Paul McCartney signerte på Apple, og Those Were the Days var selskapets første egentlige utgivelse.

Arkivfoto

Mary Hopkin hadde vokst opp i en walisisk-talende familie, og det var nokså raskt opplagt at hun hadde en sangstemme som skilte seg ut. På midten av 60-tallet sang hun i folkgruppen Selby Set and Mary, og hun rakk også å gi ut en EP med tradisjonelle walisiske låter – på walisisk.

På vårparten 1968 deltok hun i TV-showet Opportunity Knocks, og ble der observert av sekstitallsikonet Twiggy. Twiggy «twigget» ryktet om denne sangfuglen videre til McCartney, og det var ikke lenge før Paul og Mary befant seg sammen i Abbey Road.

Those Were the Days ble en millionselger, og selv om også Sandie Shaw omtrent samtidig ga ut en versjon av innspillingen, var det Hopkins utgave som skulle gjøre det desidert best.

Låten var egentlig en russisk folkemelodi, trolig skrevet rundt 1920. Noen innspillinger skal finnes fra 20-tallet, men til de vestlige breddegradene, fant den ikke veien før seksti år senere.  Amerikanske The Limeliters, som var en av mange slike folkgrupper på starten av tiåret, spilte inn den første engelskspråklige versjonen rundt 1962.

Hopkin og McCartney spilte inn flere versjoner av Those Were the Days: Den ble også utgitt på både fransk, tysk, spansk og italiensk.

For Mary Hopkin, gjorde suksessen navnet hennes kjent på begge sider av Atlanteren. Hun fikk vel ikke en lang karriere, men hun ble heller ingen døgnflue.

I 1969 spilte hun inn McCartneys Goodbye, som igjen skulle plassere henne høyt på listene.


MARY HOPKIN (f. 1950)
Those Were the Days
(Gene Raskin/Alexander Vertinski)
1968 Apple
Produsert av Paul McCartney