Nancy Sinatra & Dean Martin – Things

Med Things fikk Nancy Sinatra sin andre nummer 1 i Norge, og sin fjerde store slager totalt. Det var også den andre i en duett med en Rat Pack: Denne gang i tospann med Dean Martin.

GV

Det uvanlige med Things, var imidlertid at den omtrent ikke ble en hit noen andre steder i Norge. I 1968 var hun en av de største kvinnelige artistene her på berget, og både albumene Movin’ With Nancy og Nacny and Lee, ble storselgere. Sistnevnte var utgitt i tospann med hennes faste samarbeidspartner, Lee Hazlewood.

Etter Things, forsvant derimot Nancy fra de norske listene. Hun fikk aldri siden noen singlehits igjen, og hennes siste album på listene, var Did You Ever i 1972. Interessen for denne utgivelsen skyldes nok også en norsk utgave som ble populær, Har du noen gang med Stein Ingebrigsten og Gro Anita Schönn

I originalutgaven, ble låten Nancys siste store internasjonale single. I Storbritannia nådde denne en andreplass på listene.

Nancy Sinatra ble deretter mer en «celebritet» enn artist, og ble mer kjent for opptredener på TV fremfor musikken. Hun konsenterte seg om familie og barn, og ga kun ut sporadiske utgivelser – flere i countrysjangeren.

I 1995 brøt hun dermed lydmuren og fikk stor oppmerksomhet etter noen nokså heftige avbildninger i Playboy, og hun gjenopptok også samarbeidet musikalsk med Lee Hazlewood. Noe ny gullæra ble det derimot aldri, men hun er et navn som stadig «kjennes» hjemme i Statene.

Akkurat som faren Frank, tok hun tidlig fullstendig kontroll over materiellet hun ga ut – og hun har dermed en solid kontroll ovenfor både farens og hennes egne store arkiv av innspillinger.

Senest i 2020 lanserte hun Nancy’s Bootique, hvor man kan finne alt fra signerte utgivelser, til rariteter til mer konvensjonelle utgivelser og album.

Dean Martin?

Dean Martin var født i 1917 som Dino Paul Crocetti av italienske aner i Ohio. Han hadde gjennom sine første 20 år, vært gjennom det meste av yrker, før han fant sitt kall som vokalist på en klubb i Atlantic City i 40-årene. Han møtte der sin nesten for livstid, kamerat og samarbeidspartner Jerry Lewis, og etter hvert ble de en av statens mest kjente duoer innen den humørfylte grenen av amerikansk showbusiness.

Selv var Dean Martin først og fremst var en scenekunstner. Han ble etter hvert en stor entertainer, men en folkekjær en, med faste opptredener i Las Vegas. Martin medvirket også i mange spillefilmer – og utga en rekke låter og album. Memories Are Made of This fra 1956 og Everybody Loves Somebody fra 1964, er nok blant hans fremste innspillinger.

Platekarrieren og samarbeidet med Lewis endte i 1969, men Martin fortsatte da å dukke opp i det mest uventede roller på lerretet. Han var med i katastrofefilmen Airport i 1969, og mange nordmenn husker han fra The Canonball Run-filmene på starten av 80-tallet.

Etter mange år med en flaske i lomma, snøret helsen seg til på 90-tallet – og Dean Martin falt fra i Beverly Hills i 1995.

I likhet med en rekke kollegaer med base i Las Vegas, fikk vel aldri Dean Martin det helt store navnet utenfor statene. Der er og var han imidlertid blant de aller største navnene i underholdningsbransjen.


NANCY SINATRA & DEAN MARTIN
Things
(Keith Sweat/Steve Huff/Trevor smith)
1968 Reprise
Produsert av Lee Hazelwood
Utgitt på albumet Movin’ With Nancy