Otis Redding – (Sittin’ on) The Dock of the Bay

Otis Ray Redding Jr var en av de største navnene innen den sørlige soulmusikken i USA på 60-tallet. Han ble nok for sort og intens i kantene for det norske publikumet, og først med den adkillig mykere (Sittin’ on) The Dock of the Bay fikk han en hit her.

Men da var allerede Redding død.

Zelma Redding

Otis Redding vokste opp i baptist-miljøet i Dawson, Georgia, og fikk fra morsmelken inn den erkeamerikanske og baptistiske gospelmusikken. Faren var en kjent gospelsanger.

Femten år gammel forlot Redding skolen for å hjelpe familien økonomisk, da faren var blitt syk. Dette førte til opptredener på klubber som pianist i krokene, og etter hvert ble Otis tilbudt å bakke opp andre sangere og grupper.

Han kom i sytten-årsalderen med i en rhythm & blues-gruppe, Pat T. Cake and the Mighty Panters – og siden Johnny Jenkins & The Pinetoppers. Disse fikk spille inn noen låter på mindre plateselskap, og det var etter disse utgivelsene – at det større selskapet Stax fikk øynene og ørene opp for Reddings talent som sanger og låtskriver.

Hans første soloutgivelse i 1962 ble også et gjennombrudd. These Arms of Mine nådde toppen av r&b-listene i USA, en liste der de aller fleste av Reddings senere utgivelser skulle havne. Det var allikevel ikke listeplasseringene som ble Otis Reddings store ettermæle. Det ble hans sangstil og innlevelse i låtene, som skulle bli noe av en innflytelse for mange kommende soul- og senere R&B-vokalister.

Flere av låtene til Redding har likevel blitt klassikere, blant andre Respect (1964) Try a Little Tenderness (1966) og Knock on Wood (1967).

Otis Redding døde bare 26 år gammel i en flyulykke sammen med medlemmer fra Stax’ backinggruppe The Bar-Kays, 10. desember 1967. Dette var bare dager etter at The Dock of the Bay hadde blitt ferdig i studio, og låten – som skulle bli Otis’ største slager – ble dermed utgitt først etter ulykken.

Innspillingen skilte seg ut fra hans tidligere innspillinger, da den var mer rettet mot popmarkedet fremfor soulen. Dette var etter et helt bevisst trekk fra Otis’ side, da han ønsket å forsøke seg på nye musikalske uttrykk.

Det ble i årene etter Reddings død, utgitt en mengde både publiserte og uinnspilte låter og album – men i ettertid fremstår (Sittin’ On) The Dock of the Bay som hans største hit på de store salgslistene. I 1988 kom den tilbake på norske radioer, da i en versjon fra Michael Bolton.

Otis Redding vil bli husket som en av soulmusikkens store stilskapere, og hans stemme og innlevelse har gitt ham tilnavnet The King of Soul.


OTIS REDDING (1941-67)
(Sittin’ On) The Dock of the Bay
(Steve Cropper/Otis Redding)
1967 Stax
Produsert av Steve Cropper
Utgitt på albumet The Dock of the Bay