Sven Ingvars – Under ditt parasoll

Sven-Ingvars seilte inn i 1968 med Önskebrunnen ennå liggende godt inne på Topp 10. I slutten av januar kom Under ditt parasoll, kvintettens fjortende slager på fire år.

Det ble også deres siste.

Albumet Nu är vi här – igjen! solgte deretter helt greit i årsskiftet 1968/69, men så ble det stille. Helt stille.

Hva som hendte var at Sven-Ingvars skulle krone populariteten slik flere store engelskspråklige band hadde gjort: Med en filminnspilling om og med seg selv. Under ditt parasoll var påkostet og ambisiøs – men ble slaktet av både publikum og presse. Det har blitt sagt at filmen var en mycket bisarr road movie-musikal – men den har da i alle fall i noen svenske filmkretser fått en slags kultstatus i ettertid.

Filmen førte til milliontap som skulle prege bandmedlemmene i mange år fremover. Fiaskoen ble enda tyngre, da av to av kvintettens medlemmer, Rune Bergman og Sven Svärd, forlot gruppen.

Sven-Ingvars måtte på flere måter starte på nytt.

I 1971 fikk de et lite plaster på såret med den godt mottatte I Frödingland. Utover tiåret satset de imidlertid mer og mer på opptredener i en mer dansebandorientert still, fremfor å holde på sine 60-talls-røtter. I ettertid kan kanskje dette sees på som gruppens andre store feiltrinn, da band som Vikingarna og Thorleifs allerede da var etablerte danseband – og Sven-Ingvars aldri fikk noe aksept i sjangeren.

Sven-Ingvars måtte rett og slett se seg grundig forbigått av grupper som de faktisk hadde vært med på å inspirere.

Både 70-tallet og store deler av 80-årene var stille år for kvintetten, som imidlertid aldri var oppløst. Men rundt 1990 ble det ny vind i seilene med På begäran, som inneholdt nyinnspillinger av deres mest kjente låter. Sven-Erik Magnusson og Ingvar Karlsson var stadig de bærende bjelkene i bandet.

Dette året ble startet på en renessanse for bandet, der Sven-Ingvars frem til 2006 fikk en rekke store priser og ga ut flere godt mottatte utgivelser.

I 2006 feiret bandet 50 år, og de valgte å markere dette med en stort anlagt folkparksturne i Sverige. Karlsson og Magnusson fikk i 2008 H.M. Konungens medalj 8:e storleken i högblått band for sin innsats i svensk musikkliv. I 2010 valgte Ingvar Karlsson etter over 50 år og hive inn håndkleet, mens Sven-Erik Magnusson fortsatte videre – blant annet sammen med sønnen Oscar.

Etter at Sven-Erik gikk bort i 2017, er det sønnen Oscar som bærer både tradisjonen og Sven-Ingvars videre. Av originalbesetningen på 60-tallet, er kun Sven-Olof Petersson og Ingvar Karlson i live i dag.

Sven-Ingvars var opphavet til et begrep som Värmlandsrock – og de hadde stor betydning for at det ble aksept i Sverige å synge på dialekt. I sine gullår på 60-tallet var de blant dette tiårets mestselgende band – både hos oss og i Sverige.


SVEN-INGVARS
Under ditt parasoll
(Ingvar Hellberg)
1967 Svensk-American
Produsert av Rune Wallebom