Tom Jones – Delilah

Med Delilah etablerte Tom Jones seg som en stødig leverandør av slagere. Det vil si han kunne ha gjort det, til han i stedet signerte han en millionavtale med TV-giganten ATV – og valgte å prioritere TV-show og Las Vegas-opptredener.

Las Vegas-tilhørigheten varte helt til 2011, der Jones hadde et fast engasjement minst en uke per år.

Polydor

I Norge fikk Jones to singler senere som overbeviste platekjøperne nok til å få dem inn på listene. Disse var Help Yourself sent i 1968, og She’s a Lady i 1971. I USA og Storbritannia gjorde han det noe bedre fra tid til annen, og spesielt hos den jevne (kvinnelige) brite, glemte man aldri Jones.

Selv om han etter 1976 ikke skulle få noen slagere utover tabloidavisene, var han et hett og populært navn på scene og TV.

Tom Jones gjorde et comeback i 1985 etter «ti magre år», og fra da av har han nokså tett og ofte sunget seg oppover de britiske listene. Ofte i noe uvanlige og utradisjonelle konstellasjoner. Kiss, sammen med Trevor Horns Art of Noise i 1988, gjestet til og med listene hos oss. Det gjorde også Sex Bomb i tospann med Mousse T i 2000.

Delilah i 1968 fremstår allikevel ved siden av Green, Green Grass of Home  fra 1967, som hans fremste slager i Norge. I Tyskland er dette Jones’ aller største single, en låt som lå nokså utrolige 19 uker på de tyske listene dette året. Den har også av en eller forunderlig grunn blitt supportersangen til Stoke City.

Låten var skrevet av Barry Mason og Les Reed, som var kjent for å levere heller ufarlige – men også fengende – popsvisker. Førstnevnte stod også bak Engelbert Humperdincks The Last Waltz.

Tom Jones ble gjennom årene vel så kjent for sine åpne skjorter, og glidelåser vil noen kanskje også påpeke, som for musikken. Han la aldri skjul på sine sidesprang med groupies og fans, men har allikevel holdt ekteskapet med sin Melinda siden 1957.

Ved inngangen til 2000 holdt en noe lavere profil, men gikk igjen til nummer 1 på de britiske listen i 2009: Da i samarbeid med Robin Gibb og komiker Ruth Jones i en innspilling av Islands in the Stream.

Året etter ble han kjent for neste generasjon briter gjennom å være nestor i The Voice for et par sesonger, og siden har det blitt både ny musikk, en bibliografi og opptredener i en rekke TV-show.


TOM JONES (f. 1940)
Delilah
(Barry Manson/Les Reed)
1968 Decca
Produsert av Peter Sullivan
Utgitt på alumet Delilah