1969

1969 ble preget av det skjedde mye utenfor singlebarometrene. Flere store grupper skapte dette året grunnlaget for suksess og anerkjennelse i tiåret som snart skulle komme.

Deep Purple, Led Zeppelin, Yes, Pink Floyd, Genesis … Grupper som på hvert sitt vis skulle dominere 70-tallet, la grunnsteinene sine i 1969. Det samme kan sies om senere storheter som Elton John og David Bowie. Også et navn som Neil Young debuterte med soloalbum dette året.

Woodstockfestivalen avsluttet på mange måter hippiebølgen og de psykedeliske eksperimentene som hadde preget både pop og rock i et par år. En betydelig enklere sørstatsrock slo nå til med Creedence i spissen – og et Rolling Stones som nå for alvor gikk inn i en kreativ og kommersiell gullperiode.

På våre breddegrader skulle ekkoet fra Jimi Hendrix og den gryende tungrokcen først slå til det påfølgende 1970, ogi 1969 var singlelistene svært så hensynsfulle. Den svenske dominansen var på retur dette året, men som i 1968 fikk vi flere store hjemlige slagere på norsk. Årets mest populære låt, var derimot fransk.

1969 ble også året da Elvis Presley endelig nådde hjem på toppen av listene. Han avsluttet tiåret verdig slik han startet det.

Dette året hadde kun 60 låter innom Topp 10. Det var det laveste antallet siden 1961.

Flere storslagere fra 1969 kom for øvrig rimelig seint på året, slik at disse er valgt tatt med det påfølgende 1970. Savner noen The Archies og Beatles’ Something, blir disse inkludert det kommende året.


TOPP 20 1969

Basert på plasseringer gjennom hele året.
Antall låter totalt: 60