Hits Norge

Pop og rock gjennom 50 år

Barry Ryan – Eloise

Decca

Barry Sapherson var født i 1948 i Leeds, og innledet sin eneste og største hitsingle i Norge – Eloise – med den mest hysteriske introen hørt dette tiåret.

Eloise var ikke skrevet av Barry selv, men av tvillingbroren Paul Ryan. Den løp over fem minutter, og var i oppbygging mer kompleks enn andre samtidige singler kunne by på. I tillegg til å være sterkt orkestrert.

Barry og Paul var sønner av Marion Ryan, som var et kjent ansikt for britene på 50-tallet. Tvillingparet fikk 16 år gamle kontrakt med Decca i 1965, og frem til 1967 hadde de åtte singler inne på britiske listene. Deres største var Don’t Bring Me Your Heartaches i 1965 og I Love Her i 1966.

I 1968 ønsket ikke Paul lenger å være i søkelyset grunnet stadige opptredener og press fra fans og plateselskapet. Ideen de da kom opp sammen med, var å fortsatte samarbeidet – men med Paul som låtskriver og Barry som artist.

Eloise var den første singlen som kom fra Barry Ryan under eget navn, og denne skulle bli både hans og brødrenes bidrag til historien. Følgende singler gikk ikke så bra, og brødrene Ryans gjestet aldri siden de norske listene.

I Storbritannia maktet Barry fem mindre slagere til, før hans siste Can’t Let You Go stranded på en 32. plass i januar 1972.

Paul Ryan leverte også en stund låter for travere som Engelbert Humperdinck og Frank Sinatra, før han forsvant ut av søkelyset. Barry Ryan livnærte seg siden som fotograf.

Eloise ble i 1986 igjen en hit, da for gothrock-bandet The Damned. Det førte Barry Ryan ut av mørket, og på slutten av tiåret utga han flere album med innspillinger av sitt gamle materiale. En stund var han hos britene vel mer kjent for sitt ekteskap med ei datter av en malayisk sultan.


BARRY RYAN (f. 1948)
Eloise
(Paul Ryan)
1968 Decca
Produsert av Bill Landis