Elvis Presley – In the Ghetto

Elvis Presley avsluttet tiåret slik han startet det: På topp. Og det var i tillegg med et par singler og et album som av mange blir regnet blant hans beste.

Det hadde gått fire år siden Elvis sist hadde hatt en single inne på VG-listene: Crying In the Chapel hadde toppet sommeren 1965, men den var en langt eldre innspilling enn dette. Siden skrapet noen album og soundtracks innom den nedre delen av LP-listene, og i USA og Storbritannia floppet nå både singler og album.

Filmene gjorde det stadig greit på markedet, men heller ikke disse var like populære som tidligere.

I 1968 var imidlertid kontrakten med filmselskapet MGM i ferd med å gå ut, og den siste ordinære Elvis-filmen kom ut det påfølgende året. Både Elvis selv og ikke minst manager Colonel Tom Parker innså kanskje at noe måtte gjøres for å redde en sterkt falmende karriere, og filmkontrakten ble ikke fornyet.

I stedet ble det fokusert på et stadig sterkere TV-medium, og sommeren 1968 holdt Elvis siste første live-opptredener siden 1961.

Det hele ble filmet til en desemberspesial på amerikanske TV-skjermer, og Elvis fremstod nå i svart lær og med en utstråling som minnet mye om hans gjennombruddsår fra 50-tallet. Det hele ble noe av et comeback for Elvis som scene- og plateartist, og navnet hans var plutselig tilbake på både lister, i magasiner – og i den raskt voksende musikkpressen.

Da In the Ghetto ble en stor suksess sommeren 1969, ble dette comebacket bare forsterket. I Norge ble låten en hans største suksesser noensinne, og ser man på plasseringer og uker på listene – er det vel kun Good Luck Charm (1962) og It’s Now or Never (1960), som ligger over eller på siden av In the Ghetto i popularitet.

In the Ghetto var skrevet av den unge Mac Davis, som i denne perioden foret Elvis med flere låter. Davis fikk utover 70-tallet en fin suksess som countryartist i Statene.

For Elvis, ble resten av 1969 et lite eventyr. Da albumet From Elvis In Memphis kom i butikkhyllene, ble dette godt mottatt av både publikum og presse – og In the Ghetto ble slett ikke den siste slageren fra dette albumet.

På slutten av året kom en single på markedet som mange regner blant Elvis’ aller fremste innspillinger: Suspicious Minds.  Med den gikk Elvis Presley gikk ut av tiåret slik han startet det: Som en av de største og mest populære navnene innen populærmusikken.


ELVIS PRESLEY (1935-77)
In the Ghetto
(Mac Davies)
1969 RCA
Produsert av Chips Moman