Fleetwood Mac – Albatross

Albatross skulle bli den største instrumental-hiten siden shadowsgitarene sluknet fem år tidligere. Den var skrevet av Peter Green, som med sin nye gruppe Fleetwood Mac, egentlig hadde fått suksess på en gryende bølge med britisk nyblues.

Forunderlig nok var 1969 året for bandets eneste tre singlehit i Norge. Foruten Albatross, fikk Fleetwood Mac også oppfølgerne Man of the World og Oh Well inn på våre lister, og disse gjorde det slett ikke ille med sine henholdsvis ti og tolv uker på VG-lista.

Senere fikk bandet kun album inn på VG-lista i Norge, og da var stilen langt fra blues og instrumentaler a la 1969.

Gitarist Peter Green (f.1946) var den drivende kraften bak Fleetwood Mac. Han kom fra gruppa John Mayall & The Bluesbreakers, der han opprinnelig hadde erstattet Eric Clapton som medlem. Fleetwood Mac var egentlig en instrumental The Bluesbreakers hadde spilt inn, der andre medlemmer utgjorde Mick Fleetwood (f. 1947) på trommer, John McVie (f. 1945) på bass, samt John Mayall selv.

De tre førstnevnte startet deretter Fleetwood Mac som egen gruppe i 1967, men uten John McVie på de første innspillingene. Bandnavnet var en direkte gest til ham (Mc -> Mac), og det måtte adskillig overtalelser til for å få ham med i det nystartede bandet.

Green, Fleetwood og McVie fikk også med seg Jeremy Spencer og Dann Kirwan på vokal og gitarer, slik at bandet ble en kvintett. 

De første utgivelsene var regelrettet selvkomponerte bluesinnspillinger. Bluesen opplevde en stor renessanse hos britene de to-tre sistre årene av 60-tallet, og Fleetwood Mac ble et av de aller fremste navnene innen denne bølgen.

I 1969 startet de allikevel å eksperimentere med andre sjangre, og Albatross var blant disse låtene. Noen har kalt låta for en drømmende reise over havet, og det er et utsagn man kanskje ikke kan være så veldig uenig i.

Fra 1970 surret bandet seg inn mot mer kommersielle retninger. Noe skyldes nok at Peter Green forlot gruppa i 1970 grunnet stoff og personlige problemer, og de neste årene var Fleetwood Mac i det hele tatt preget av en noe ustabil besetning.

John McVies daværende kjæreste og senere kone, Christine McVie, kom med på vokal i 1971, mens Jeremy Spencer og Dann Kirwan forsvant ut.

Tre år senere møtte Fleetwood paret Lindsey Buckingham og Stevie Nicks nokså tilfeldig i et studio. Han ble imponert over et album paret hadde utgitt sammen, og Buckingham (f. 1947) og Nicks (f. 1948) ble umiddelbart hyret inn til bandet.

Dermed var besetningen blitt slik mange kjenner bandet, og slik de skulle fremstå nesten like til i dag med Mick Fleetwood, John & Christine McVie, Lindsey Buckingham og Stevie Nicks.

Resultatet ble en rekke album som regnes blant popens fremste utgivelser. I første rekke var dette Rumours fra 1976, som er blant de mest solgte i historien.  Fra dette albumet kom også gruppas eneste listetopper på Billboard, med Stevie Nicks Dreams.

Oppfølgerne gjorde det også bra, og suksessen fortsatte på 80-tallet – om enn i et noe roligere tempo. Deres største suksess da ble 1987-utgivelsen Tango In the Night, som fostret store hits som Little Lies og Everywhere. Førstnevnte ble en stor radioslager her hjemme.

I 1988 forlot så Buckingham bandet, og den påfølgende Behind the Mask i 1990, ble Fleetwood Macs siste store kommersielle suksess. Stevie Nicks, som hadde fått en stor karriere på egen hånd, kuttet båndene i 1995 – og på albumet Time året etter, var det kun Fleetwood og McVie-paret tilbake blant nyere medlemmer.

På bandets siste studioalbum, Say You Will fra 2001, bestod derimot bandet av Fleetwood, McVie, Buckingham og Nicks. Det er også denne kvartetten som er aktiv per i dag. De turnerer stadig, om i en noe mindre skala enn tidligere, og ryktene har det siste tiåret sagt at det skal komme et nytt album. En eller annen gang.

Buckingham la inn årene i 2018, men da var Christine McVie kommet tilbake.

Originalgitarist Peter Green slo seg senere opp fra både stoff og andre sidesprang, og han gjorde på slutten av 70-tallet et comeback som førte til stående applaus fra krikere – og også kommersiell suksess.

Fleetwood Mac er i dag blant de mest solgte navnene innen rocken, og de har tross scene- og sjangerskifte, holdt det gående omtrent uavbrutt i over 40 år.


FLEETWOOD MAC
Albatross
(Peter Green)
1968 Blue Horizon
Produsert av Mike Vernon