Foundations – Build Me Up Buttercup

The Foundations hadde hyggelig suksess, også i Norge, med småtrivelige Baby Now That I’ve Found You i 1967. To år senere slo de tilbake med en enda større hit, men fra da av var det stopp.

Da Build Me Up Buttercup kom i hyllene, var det med en Colin Young bak mikrofonen. Clem Curtis var ute, og med det startet også de første tegnene på at det skulle litt på å holde en septett sammen i sømmene.

Build Me Up Buttercup gjorde det bra i store deler av Europa, og gikk til topps i land som Australia og Canada – og ble deres største i USA. Med årene har den fått en slags klassikerstatus, en slik mange nikker gjenkjennende til. «Å, den har jeg jeg hørt!» Uten at man er sikker på hvor eller fra hvem man har hørt den.

Foundations fulgte opp vedtatte britiske tradisjoner, og ga ut låten kun som single i Europa. I USA ble den inkludert på et album ved samme navn.

Låtskriverne Mike d’Abo og Tony Macaulay fikk også et godt ettermæle. Førstnevnte kom fra Manfred Mann og skulle bli en kjent plateprater på BBC, mens Macaulay skulle få en strøm av hits som låtskriver inn på 70-tallet.

For Foundations gikk det imidlertid litt tråere. Oppfølgeren In the Bad Bad Old Days gjorde det helt greit, men etter neste låt, Born to Live, Born to Die, ble omtrent en dundrende fiasko.

Etter fire-fem labert mottatte utgivelser til, ble The Foundations litt brått oppløst. Det var ikke kun fordi de store salgstallene uteble, men det hadde også startet å bli en vel ustabil besetning i bandet – med flere utskiftninger.

Svært få av medlemmene forble i popbransjen, og først på slutten av 80-tallet kom en liten gjenforening – da vokalist Clem Curtis samlet både nye og gamle medlemmer til blant nyinnspillinger av de gamle slagerne.

I dag eksisterer en The Foundations featuring Alan Warner, med sistnevnte som eneste gjenværende original-medlem og -gitarist fra gulltiden på 60-tallet


THE FOUNDATIONS
Build Me Up Buttercup
(Mike d’Abo/Tony Macaulay)
1968 Pye
Produsert av Tony Macaulay