Gluntan – La oss leve for hverandre

Gluntan hvilte ikke på laurbærene i 1969, og kvartetten ble dette årets mest solgte gruppe – bare slått av The Beatles.

På oppfølgeren til 65 000 utgaver av Langs hver en vei, travet gluntene videre i samme folkelige terreng: La oss leve for hverandre var en fornorsket utgave av Bengt Sundströms Man ska leva för varandra. Fredrik Friis skrev den norske teksta, slik han gjorde med de aller fleste av Gluntans utgivelser.

Låten kom opprinnelig ut i 1968 med Trio me’ Bumba, en Sven Ingvars-klingende svensk gruppe som slett ikke var ukjente i nabolandet på 60-tallet. I Sverige lå den på Svensktoppen i 26 uker, men salgstallene var trolig langt unna den suksessen Gluntan fikk med sin utgave.

Her i landet ble den en sann landeplage, som i mange versjoner og tilstelninger på sitt vis har overlevd helt i dag.

Singlen var en av tre store slagere fra Gluntan i 1969. De to andre var en norsk utgave av Lily the Pink: Doktor E. Wang i februar – og Vi vil gi i desember. Sistnevnte ble utgitt på albumet La oss leve for hverandre, som nesten solgte like mange titalls tusen som debutalbumet.

Det er verdt å nevne at nettopp forgjengeren slett ikke hadde falt ut av listene da kalenderen viste 1969.

Våren 1970 ble Gluntan utvidet til en kvintett, da Per Gunnar Hansen kom med på trommer: En Hansen som tidligere hadde spilt sammen med vokalist og gitarist Øystein Mihle i The Saunders. Med ham fikk Gluntan flere stikker å slå på, og ved siden av viser og countrylåter – ble musikkennå mer variert og dansbar.

Bandet fikk enda to store singler til: Husker du/En del av livet i 1970 og En gang skal jeg dra til Kansas City i 1971, men de ble nå først og fremst et albumband. Deres tre kommende langspillere, Gluntan! og Gluntan i studio (1970) og Gluntan V i 1971 ble alle storselgere – og førstnevnte var attpåtil Norges første innspilling utgitt på det fremadstormende mediet … Kassetten!

Gluntan i studio ble også den første nordiske utgivelsen som solgte til platina, og året etter var det duket for diamanttrofè – som det første bandet i Europa. Ikke før på 80-tallet skulle Norge vel igjen oppleve et lignende salgstall fra en norsk utgivelse.

Fra 1972 til 1976 forsøkte imidlertid bandet seg også på litt andre stier. De utga en barneplate, en rent trønderalbum – og ble store også i Sverige med et album på svensk. Det siste var sticket sammen med ABBAs manager og medlåtskriver, Stikkan Anderson.

Tre ganger Gluntas beste solgte samtidig bra her hjemme, selv om kanskje albumet Variasjoner i 1972 ble en liten skuffelse salgsmessig.

I 1976 sluttet imidlertid både Ørnulf Holthe og Øystein Mihle i bandet, og samtidig forsvant det siste folkepreget fra utgivelsene. Gluntan fremstod nå mer og mer som et danseband, og da siste originalmedlem Hans Thoresen ga seg i 1980 – var Gluntan historie.


GLUNTAN
La oss leve for hverandre
(Bengt Sundström/F. Friis)
1969 Odeon
Produsert av Erik Botolfsen
Også utgitt på albumet La oss leve for hverandre


Holte og Mihle samarbeidet midlertid videre også dette tiåret, og førstnevnte fikk en viss suksess solo på midten av tiåret med sin innspilling av Skomaker Anton, som siden ble en fast låt på nye Gluntans repertoar.

I 1988 ble nemlig de fem originalmedlemmene overtalt til en jubileumsinnspilling, med nyinnspillinger og nye låter. Trommis Hansen og Hans Thoresen forlot imidlertid Gluntan igjen foran bandets første album på nesten ti år, Sammen igjen, men gruppa opplevde nå en liten renessanse i folks bevissthet.

Mye skyldes også TV Norge-serien Gluntan’s Musikk-Café, som slett ikke fikk dårlige seertall.

Sommer, trekkspill og karsk ble i 1994 deres største slager på 20 år, og de opplevde også nå å få en Spellemannspris. Imidlertid skrantet det litt på motivasjonen for de gjenværende tre originalmedlemmene, og i 2000 forlot Torbjørn Strøm bandet, som den siste av disse.

I disse årene hadde bandet også fjernet seg noe av dansebandstempelet som de hadde fått dels mot slutten av 70-tallet og videre. Gluntan fremstod nå midt mellom dans og viser – og norskpreget folk midt i det hele.

Til sammen antas det at Gluntan har solgt over 1,5 million plater, og dobbelt så mange har en eller annen gang løst en konsertbillett med gjengen.

I tillegg forteller NRKs arkiver, at La oss leve for hverandre har en rekord i Ønskekoserten som vanskelig kan slås: Her ble den spilt som ønske i intet mindre enn 54 uker på rappen.