Marvin Gaye – I Heard it Through the Grapevine

Marvin Gaye – Marvin Pentz Gay jr. – regnes som et av de viktigste navnene innen amerikansk soulmusikk, der flere album og låter i ettertid har fått klassikerstatus.

Siden soulmusikken aldri fikk noe fotfeste i Norge, fikk han aldri en eneste singlehit hos oss. Men i 1976 sørget albumet Trouble for at han i det minste fikk to skarve uker på de norske listene.

I 20 år fra 1963 til 1982, hadde han derimot en strøm av låter på de amerikanske listene, og han fikk også fra tid til annen suksess hos britene.

Marvin Gaye var født og oppvokst i Washington DC som prestesønn, og slik kom han raskt i kontakt med gospelmusikken. Allerede som tenåring var han med i doo-wop gruppen The Rainbows – der doo-wop var en betegnelse på en nærmest a cappella-basert variant av rhythm & blues.

Tjue år gammel ble han medlem av vokalgruppa The Marquees, som siden ble en del av Harvey Fuquas backing-gruppe The Moonglows.

Harvey Fuqua var en av bakmennene bak dannelsen av Tamla Motown som selskap, og det var via ham at Marvin Gaye i 1961 fikk kontakt med selskapet. Året etter kom hans første topp 10-plassering på Billboard med Pride and Joy, og han ble utover de neste årene en fast leverandør av sanger og hits på r&b-listene. Storparten av disse var duetter.

How Sweet It Is (To Be Loved by You) ble hans første virkelig store hit i 1964, en låt som også svippet innom de britiske listene. Han etablerte seg nå som en av de største og viktigste soulsangerne, og stemmen hans var betydelig lysere – og lyttervennlig vil kanskje noen si – enn andre samtidige soulartister.

I denne perioden utviklet han også et nært vennskap til Tammi Terrell, som også var tilknyttet Motown. Sammen stod de også bak flere duetter, blant annet den første innspillingen av ikke ukjente Ain’t No Mountain High Enough.

I Heard it Through the Grapewine ble kommersielt, men kanskje ikke musikalsk, Gayes store høydepunkt i karrieren. Den toppet på begge sider av Atlanteren, og i USA var låten den første av tre nummer 1-singler i karrieren.

Alt lå til rette for videre suksess, men i 1970 døde Tammi Terrell – noe som fikk et allerede tilstedeværende stoffmisbruk til å eskalere.

70-tallet ble preget av et slags dobbeltliv, der suksessen fortsatte kunstnerisk og kommersielt – mens privalivet ble mer og mer ustabilt. 1971s album What’s Going On regnes som et av tidenes viktigste og beste utgivelser, i hvert fall i amerikanske øyne, da den vågalt nok tok opp de svartes villkår i USA.

Blant andre milepæler var et helt album i duett med Diana Ross, men så raknet det meste. Ekteskapet sprakk, og i 1978 gikk Gaye personlig konkurs. Dette til tross for at han hadde sikret seg en god kontrakt med Motown, og han hadde full kreativ frihet innen selskapet.

Etter noen år der han både personlig og kreativt søkte innflytelser i helt andre verdensdeler, slo han tilbake i 1982 – da låta Sexual Healing ble en stor suksess over store deler av verden. Låten ble i salgstall hans mest solgte single, og den innkasserte både Grammys og ovasjoner fra kritikere.

Marvin Gaye ble skutt og drept av sin egen far i mars 1984 etter intense krangler rundt økonomi og dokumenter. Tre år senere ble han innlemmet i Rock & Roll Hall of Fame.

Selv om Gayes navn er mer kjent i Statene enn hos oss, førte hans lange karriere, mytelignende liv og hans brå død ham opp blant de største navnene innen amerikansk populærmusikk. Hans posisjon og innflytelse spesielt blant de sorte i USA, kan for en nordboer være vanskelig å forstå.


MARVIN GAYE (1939-84)
I Heard it Through the Grapevine
(Norman Whitfield/Barrett Strong)
1968 Tamla Motown
Produsert av Norman Whitfield
Utgitt på albumet In the Groove