Nordre Sving – Bislet Special

Skøytegalne nordmenn fikk en ny innertier, da Nordre Sving Blandede Mannskor og Orkester stormet inn i stuene vinteren 1969.

Det gjorde den daværende kvintetten med en versjon av The Scaffolds Lily the Pink, som også hadde gjestet de norske listene like i forkant.

I 1969 var skøytesporten umåtelig populær i Norge, og Bislett var på denne tiden et mekka for idretten. Nordre sving var allerede et begrep, da plaketter med gullvinnere var satt opp siden 1952. Det var gjevt å få sitt navn i Nordre sving, der det virkelig store trøkket var i glansdagene.

I februar var klart for årets skøyte-VM, denne gangen satt rett over grensen på Nya Ullevi i Göteborg. NRKs skøyteentusiast Knut Bjørnsen, ledet underholdningsprogrammet PopCorn på statskanalen, og ønsket en skøytelåt i forkant av mesterskapet.

Han fikk med seg produsent Arve Sigvaldsen og orkesterguru Kjell Karlsen på laget, og Oslo-bandet The Buccaneers ble hyret inn til studio.

Disse var fire unge menn fra sels Oppsal og Vålerenga, dannet av Bjørn Langli og Kolbjørn Hagen tilbake i 1962. Gunnar Johansen kom deretter med på bass, mens Harald Meland trakterte gitarene.

Opprinnelige gruppert som et shadow-band, byttet de etter hvert stil til i en mer beat-inspirert retning. Syv år med spillejobber skaffet gruppen solid erfaring, og det var ingen uerfarne bandmedlemmer som litt plutselig entret studio vinteren ’69.

Bislet Special handlet vel om et skøyteløp, eller tre, der alt gikk bra til slutt – så lenge man fikk i seg litt te med no godt i. Den var en omarbeidelse av den britiske Lily the Pink, som hadde toppet de britiske listene like før årsskiftet. Og Lily the Pink var igjen en oppdatert versjon av enda eldre låt, The Ballad of Lydia Pinkham.

Det verken Sigvaldsen, Karlsen eller Nordre Sving ante, var at Gluntan på samme tid hadde vært i studio. Og også de valgte å spille inn sin versjon. Denne fikk tittelen Dr. E. Wang, Utover våren lå begge de norske versjonene på listene og knivet om høye plasseringer.

I etterkant må vel Nordre Sving sies å ha trukket strået om den mest minneverdige innspillingen. Men folk var nok rimelig lei melodien når sommeren nærmet seg, etter tre hitlåter spunnet rundt den samme melodien. Og vel dels også det samme temaet.

Nordre Sving Blandede Mannskor og Orkester endret raskt navnet til det litt greiere Nordre Sving, og i 1970 kom albumet Spelle litt for galleri som hadde flere låter spunnet rundt både skøyter og Oslo. De gjorde det til et varemerke å gjøre utenlandske innspillinger helt sine egne, ikke ulikt Vazelina Bilopphøggers tiåret senere.

På listene kom de aldri tilbake, verken med singler eller album. Men de ga seg aldri med stadige konserter, ti album – og flere minneverdige låter – frem til 1982.

Da tok Nordre Sving seg en pause, men fra om lag 1993 var de tilbake. Og har ikke gitt seg siden, bortsett fra en pause fra 2012 til 2015. Trommis Kolbjørn Hagen er i dag eneste gjenværende medlem fra besetningen som spilte inn Bislet Special.

Nordre Sving skapte nærmest en egen sjanger med sine humoristiske, men allikevel høflige hyllester til de fleste sportsgrener. De er kanskje også et bevis at man kan overleve lenge med god dose folkelighet og utallige spillejobber gjennom det meste av landet.


NORDRE SVING BLANDEDE MANNSKOR OG ORKESTER
Bislet Special
(Trad/Terje Mosnes/Kjell Karlsen)
1969 RCA Victor
Produsert av Arve Sigvaldsen
Senere utgitt på albumet Spelle litt for galleri