Tommy Körberg – Judy min vän

Arkivfoto

Årets største svenske slager kom fra en av Sveriges fineste og beste stemmer – og fra Melodifestivalen: Bert-Tommy Gustav Körberg.

 Tommy Körberg tok sine første skritt i Norsjö i Västerbotten med en god dose musikalsk blod i årene. Foreldrene var kjente ansikter fra lokale kabareter, og Tommy fulgte dem snart i fotsporene og sang fra han kunne gå.

Gjennom oppveksten ble det kor og opptredener både med og uten familien i ulike kabaret-oppsetninger, men musikken ble ikke det viktigste før Tommy stod med sin første gitar mellom hendene i 15 års-alderen.

Ett år senere, omlag 1964,  flyttet han til Enköping i Uppland og startet opp bandet The Bootleggers med flere like unge kamerater. De ble snart til The Maniacs, eller Tom & Mick & The Maniacs, og gjennom lange og intense timer med øving og opptredener i og rundt Enköping, fikk de platekontrakt.

En utgivelse av James Brownes Please, Please, Please, fikk god mottakelse – men den virkelig store slageren ble Somebody’s Taken Maria Away i 1968.

Bandet ble oppløst samme år, men Tommy fortsatte videre på egne bein. Han fikk en Grammis – den svenske Spellemannen – for debutalbumet Nature Boy, og våren etter sang han på svensk, både på scene og plate. Og som Sveriges representant til årets Eurovision i Madrid.

Judy min vän ble der bare nummer ni, men den toppet Svensktoppen i to av de forunderlig få fire ukene den lå inne på lista. Her i Norge ble låten enda større, og i ett år der folk helst kjøpte de svorske samleplatene fra Svensktoppen – ble den årets mestselgende svenske innspilling hos oss.

Låta var skrevet blant annet av Britt Lindeborg, som blant annet skrev tekstens til Anna-Lena Löfgrens Lyckliga gatan, samt både melodi og tekst til den ikke helt ukjente Hej, mitt vinterland – kanskje mest kjent hos i Wenche Myhres innspilling.


TOMMY KÖRBERG (f. 1948)
Judy min vän
(Roger Wallis/Britt Lindeborg)
1969 Sonet
Arrangert av Lars Samuelsson
 Utgitt på albumet Tommy Körberg Spotlight


Tommy Körberg visste og viste derimot at han ikke ville bli noen svensktoppartist. Etter deltakelsen i Eurovision, forlot han det svenske markedet og konsentrerte seg om band som Solar Plexus og Made in Sweden..

Begge gruppene opererte med stor innsats på scene og i studio, og jazzrocken deres var nok for kompleks for de store salgstallene.

Det var også på 70-tallet at Körberg debuterte som skuespiller, først og fremst på scenen. Etter hvert kombinerte han sang og scene, og hans gjennombrudd her var nok hovedrollen i musikalen Röde Orm från Kullen, som ble en stor suksess i Malmö i 1977. Det ble også tid til et innhopp på revyscenen.

Karrieren fortsatte med ymse plateslipp, som regel i samarbeid med andre og nokså langt fra popmarkedet. Musikalscenen ble hans fremste arena. Og en av hans mest trofaste roller har vært som Lustigs Per i svenskenes stolthet, Skinnarspelet, der han besatte rollen i hele fjorten oppsetninger.

80-tallet ble også stort for Tommy, da han samarbeidet med Björn Ulvaeus og Benny Andersson i Chess – der han fikk hovedrollen som den russiske sjakkspilleren Anatolij Sergievskij.

En ny runde i Eurovision kom i 1988, da han sang balladen Stad i ljus til en noe skuffende 12. plass.

På 90-tallet samarbeidet han med flere artister på plate og scene, blant annet pianisten Stefan Nilsson og Carola. Oppsetninger dette tiåret var blant annet Pengarna eller livet, en slags underfundig miljøkabaret som ble godt mottatt både av presse og publikum.

De siste tiårene har han samarbeidet med Benny Anderssons Orkester, samt hatt store roller i såvel Guys and Dolls som My Fair Lady.

2010 gikk med til en turne over store deler av Sverige, og et album ble sluppet med tittelen Songs for Drinkers and other Thinkers. Like etter var han aktuell med både en biografisk bok og CD.

Nok en runde ventet i Melodifestivalen i 2013, da i superkvartetten Ravaillacz. Monologen Lola gikk høsten på Cirkus i Stockholm til ovasjoner.

Tommy Körberg har gjennom over fire tiår vært en av Sveriges absolutt ledende mannlige vokalister. Gjennom sitt mangfoldige og varierte repertoar, har han også blitt en av de mest respekterte.