Tommy Roe – Dizzy

Thomas David Roe fra Atlanta var i Norge en døgnflue. Men han maktet to nummer 1 hits i USA – og fire topp 10-singler i Storbritannia.

Tommy Roes karriere startet på high school i et band hetende The Satins. De opptrådde på tilstelninger på universitetene i Georgia, og det var på denne måten produsenten Felton Jarvis oppdaget bandet. Stilen var sterkt influert av et navn som Buddy Holly.

Bandet ble skrotet, og det ble Tommy Roe som soloartist som fikk gitt ut en av sine første innspillinger – Sheila i 1962.

Sheila klatret helt til topps på Billboard, og låten ble nesten like stor i Storbritannia. Etter to videre slagere i 1963, mistet imidlertid britene interessen for Roe: Ikke så rart da beatbølgen kastet de fleste amerikanske navnene ut på sidelinjen.

Roe ble en god venn med Roy Orbison, og det var kanskje derfra innflytelsen kom til å forandre musikkstillen fra rock & roll nærmere countrybasert pop. Han forsvant aldri fra søkelyset hos amerikanerne, selv om singler og album ble mottatt med nokså variabelt platesalg.

I 1966 fikk han imidlertid to nye hits, der Sweet Pea solgte til gull og plasserte seg høyt på Billboard. Dette var også Roes første hitsingle skrevet av ham selv.

Med Dizzy hadde vel Roe forlatt alt som kunne smake av rock, og utgivelsen var renspikket pop. En ordentlig tyggegummikule mente mange – selv om den sjangeren vel ble født noe senere på året med The Archies’ Sugar Sugar.

Dizzy gikk til topps på begge sider av Atlanteren, og har siden blitt en låt vanskelig å unngå. Den har blitt innspilt en rekke ganger i ettertid, og var tilbake på førsteplass i Storbritannia i en noe uhøytidelig versjon med Vic Reeves & the The Wonder Stuff.

Tommy Roe fulgte opp suksessen med måte, og hans siste store single var Jam Up and Jelly Tight i 1970. Etter 1973 var han helt forsvunnet fra listene.

Roe ble i 1986 medlem av Rockabilly Hall of Fame, og han fortsatte med plateinnspillinger og opptredener nesten til dags dato – til tross for fraværet fra listene. Hele karrieren har han vekslet mellom pop, country og nostalgisk rock & roll.


TOMMY ROE (f. 1942)
Dizzy
(Tommy Roe/Freddy Weller)
1969 Stateside
Produsert av Steve Barri
Utgitt på albumet Dizzy