1970

I 1970 kom gitarene til Norge – hissige og kvasse gitarer. Det spilte tilsynelatende ingen rolle hva slags sjanger man spilte, så lenge man fulgte etter Jimi Hendrix og tunge britiske band i uttrykkene.

Tungrocken ble ikke født i 1970, men den fikk sitt gjennombrudd dette året. Og forresten kalte man det slett ikke tungrock den gangen, det var bare tyngre rock. Deep Purple ble omtrent både det første og siste bandet innen sjangeren, som også skulle klare å få en singlehit i Norge.

Formatet skulle først og fremst bli noe for LP-spillerne, eller kanskje kassetten? I 1970 kom faktisk den første originale innspillingen fra en norsk gruppe ut på det nye kassett-formatet. Den bragden stod Gluntan for. I løpet av tiåret vokste kassettmarkedet i Norge, og det skulle med årene selge langt mer enn de store LP-platene.

En annen sjanger som hadde et lite gjennombrudd i 1970, var den symfoniske – eller progressive – rocken. Band som Yes, Genesis og Emerson, Lake & Palmer skulle overgå det meste innen hva som hadde vært lov på vinyl tidligere.

Av disse ble nok Genesis i startet for britiske for det norske folk, men begge de to andre skulle selge godt med album her utover tiåret.

Avstanden til popmusikken, ble enda mer klarere enn de foregående årene. Den kommersielle og konstruerte, men akk så fengende Sugar Sugar, banet vei for helt nye tankeganger innen singlemarkedet.

Skillet pop og rock ble tydeligere og tydeligere, og fiktive The Archies banet vei for mye av det som senere kom av slagere på listene de neste årene.

1970 var slutten av Beatles-æraen. I det hele tatt forsvant forunderlig mange av de gruppene som hadde preget siste halvdel av 60-tallet. For første gang på mange år fikk heller ikke Rolling Stones noen singlehit dette året. Rett og slett fordi ikke ga ut noen!

Men motsatt: Elvis Presley fortsatte comebacket, Beach Boys kom tilbake til topps – og her hjemme fikk vi vår første purunge barnestjerne på mange år i Anita Hegerland.

Andre store norske navn ble Gro Anita Schønn og Ingjerd Helén, mens vi på disse sidene glatt og noe bevisst har valgt å overse årets store svenske slager: Uppblåsbara Barbara. Interesserte får lete selv.


TOPP 20 1970

Rangert etter plasseringer gjennom hele året.
Antall låter totalt: 53.