Archies – Sugar Sugar

The Archies bestod av Archie selv sammen med Reggie, Jughead, Betty og Veronica – og hunden Hot Dog som maskott. Kvintetten – og hunden – hadde en imidlertid en liten utfordring: De eksisterte ikke.

Det var i hvert fall ikke i USA noe nytt at en tegneserie på TV-skjermen inkluderte musikk og liksom-grupper, men det var første gang sjangeren produserte en listetopper og verdensslager.

Archie Andrews ble «født» i 1941, og gjennom de neste 20 årene avanserte han og vennene til en av de mest populære amerikanske tegneseriene. En av nøkkelen til suksessen, var at Archie var en tenåring rettet mot tenåringsmarkedet, og at historiene par preg av å være minst mulig farlig for flest mulig.

I 1968 fikk Archie og gjengen også sitt eget show på amerikanske TV-kanaler: The Archie Show. Her dannet han og vennene et band, der figurene «fremførte» både coverlåter og egetskrevet materiell.

Dette musikalske materiellet var egentlig er resultat mellom ringrevene Jeff Barry og Don Kirshner. Førstnevnte hadde levert en rekke forunderlig variable slagere gjennom hele 60-tallet, fra topp klassikere som River Deep, Mountain High til mer elementære og lettbeinte beatslagere som Do Wah Diddy Diddy. Kirshner var først og fremst berømt for sitt engasjement rundt 60-tallets realitystjerner The Monkees.

Sammen hyret de inn en rekke studiomusikere til å spille inn både Sugar Sugar og en rekke andre låter til showet. Ron Dante het vokalisten – som altså fremstod som Archie Dette var en fyr som senere skulle få i hvert fall noe videre suksess, da i tospann med Barry Manilow.

Fra 1968 til 1972 kom det ut 11 singler og seks album fra The Archies. De fikk kanskje ikke helt uforståelig noen andre slagere enn Sugar Sugar verken hos oss eller på de britiske listene – men i USA fikk det fiktive bandet tre store singler til.

Nå var vel Archies som tegneserie adskillig større på den siden av Atlanteren enn hva den noensinne ble i Europa, men i 1969 kjente mange nordmenn tegneserien blant annet fra Det Nye.

Siden har Archies vært utgitt i forskjellige medier, blant annet fra Allers – og den hadde en liten renessanse gjennom Tegneserieklubben!

Sugar Sugar blir ofte regnet som høydepunktet i en rekke med det man kan kalle tyggegummipop. Med en listetopper fra en fiktiv tegneseriegruppe, viste nå både produsenter, plateselskap og platekjøperne at i 1970 var det meste blitt mulig innen popmusikken.

Frem til 1974 skulle lettfattelig og ufarlig pop prege listene, og trolig må Sugar Sugar ta sin skyld av dette.

The Archies ble for øvrig gjenopplivet i 2008. Da kom The Archies Christmas Album. Og i 2011 vakte det kanskje noe oppsikt – også for Archie Andrews selv – da tegneserien tok nye vendinger i spesialen The Archies meets Kiss.


THE ARCHIES
Sugar Sugar
(Jeff Barry/Andy Kim)
1969 RCA
Produsert av Jeff Barry
Utgitt på albumet Everything’s Archies