Beach Boys – Cottonfields

Etter det sterkt amputerte Smile-prosjektet i 1967, hadde populariteten rundt The Beach Boys falt betraktelig – spesielt hjemme i USA.

Det hjalp ikke stort at nestor Brian Wilson omtrent hadde bukket under av stoffmisbruk og psykiske problemer, og dertil befant seg stort sett utenfor band og studio i årene som fulgte.

På vår side av Atlanteren, fikk strandguttene riktignok noe suksess også på tampen av 60-årene. For eksempel gjorde Do It Again det helt grei på listene, også i Norge, i 1968. Låten som brakte gruppa tilbake til toppen, var egentlig en folkelig innspilling gjort av bluesartisten Lead Belly tilbake i 1940.

Cottonfields var en kjent låt for amerikanerne, og den hadde vært spilt inn tidligere av både Harry Belafonte og folkgruppen The Highwaymen..

Med Brian Wilson ute av bildet – egentlig ut av stand til det meste – var det Dennis og Carl Wilson som overtok styringen av Beach Boys. Albumet 20/20 i 1969 ble en noe underlig blanding av tidligere Brian Wilson-ideer, spikret sammen med med coverinnspillinger og låter av Dennis.

Cottonfields var her inkludert som Cotton Fields, men denne innspillingen førte til uenigheter mellom Wilson-klanen – og versjonen som kom i butikkhyllene våren 1970, hadde an adskillig mer countryrock-innflytelse i seg enn hva originalen hadde.

Låta floppet i USA, men gikk til topps i Norge og gjorde også bra i Storbritannia. Singlen ble imidlertid Beach Boys’ aller siste plassering i Norge på VGs singleliste.

The Beach Boys videre historie ble vel heller preget av manglende evner på samarbeid – og stadige krangler med plateselskap rundt både eldre og nyere utgivelser. Rundt 1976 var bandet også for en kort stund nærmest oppløst, men de våget å satse videre – nå med Brian Wilson tilbake igjen som fast bandmedlem.

Ironisk og tragisk nok begynte interessen rundt bandet ikke å heve seg til noe som kunne ligne gamle høyder, før en av Wilson-ene falt fra. Dennis Wilson, den eneste av kvintetten som etter historien faktisk kunne surfe, druknet i 1983.

Deretter gikk resten av tiåret riktig så bra. Stor oppmerksomhet kom som følge av opptreden på Live Aid i 1985, og i 1987 og 1988 opplevde gruppa sine største hits på 20 år.

Wipeout, innspilt sammen med The Fat Boys, gikk nesten til topps i Storbritannia – mens Kokomo skulle gå like til nummer 1 på Billboard. Sistnevnte var skrevet blant andre av John Phillips og Scott McKenzie – begge velkjente navn fra den siste halvdel av 60-årene.

Derfra forlot i grunnen ikke Beach Boys sitt forholdsvis store og trofaste publikum, verken fra scenekanten eller via sporadiske albumutgivelser. Brian Wilson var ut og inn av bandet flere ganger, men han står i dag som den eneste gjenværende Wilson i bandet, etter at også Carl Wilson falt fra i 1998.

I 2012 var The Beach Boys ute på sin 50th anniversary tour med medlemmene Brian Wilson, Mike Love, Al Jardine, David Marks og Bruce Johnston. Etter dette har bandet i prinsippet vært splittet, men det diskuteres ennå en siste gjenforening.

Og prosjektet Smile?  Det ble endelig lansert som et Brian Wilson-prosjekt i 2004.


THE BEACH BOYS
Cottonfields
(Lead Belly)
1970 Capitol
Produsert av The Beach Boys
Opprinnelig utgitt på albumet 20/20