Chris Andrews – Pretty Belinda

Da briten Chris Frederick Andrews sjarmerte seg på de norske listene i november 1970, var det over fem år siden hans første og eneste tidligere hitsingle i Norge.

Londonfødte Andrews hadde frem til slutten av 50-tallet spilt i et storband som pianist og gitarist. Gjennom dette storbandet, fikk han noen enslige spillejobber på TV som musiker for andre artister. Men interessen for den gryende pop- og beatmusikken, gjorde at han valgte å ta en «Beatles» – og reiste til Hamburg.

I Tyskland opptrådde han side om side med flere håpefulle beatgrupper, blant andre nettopp  Beatles – og tilbake i London dannet han gruppa Chris Ravel and The Ravers – som imidlertid ikke fikk den store suksessen.

I 1963 slo derimot Chris Andrews gjennom som låtskriver. Adam Faith fikk dette året to store slagere skrevet av Andrews, som nå gjorde det riktig så skarpt i årene som kom.

Han ble en fast låtskriver for Sandie Shaw, som gikk helt til topps med Andrews’ Long Live Love i 1965 – og han skrev også mange andre singler og innspillinger for henne.

I 1965 fikk endelig Andrews selv suksess som aritist, da hans egen single Yesterday Man nådde helt til nummer tre i hjemlandet. Låta ble også liggende ni uker inne på våre lister. Han fulgte fint opp med To Whom It May Concerns, men maktet deretter ikke å følge med de nye strømningene innen listemusikken – og de neste singlene floppet omtrent.

To Whom It May Concerns ble i alle fall en låt i hvert fall irene kjenner veldig godt til, da denne i en årrekke ble brukt som vignettmusikk til Irlands store og lengstlevende TV-show, The Late Late Show.

Til tross for at Andrews forsvant fra både norske og britiske lister, klarte han imidlertid å holde karrieren gående videre med gjentatte opptredener i tyske TV-show – og innspillinger på flere språk i Mellom-Europa.

Pretty Belinda gjorde det skarpt både i Tyskland og på VG-lista i 1969 og 1970, og senere singler som Carol OK og Yo-Yo, ga han nesten superstjernestatus i et land som Sør-Afrika.

Andrews fortsatte deretter karrieren uavhengig av nye trender innen populærmusikken, og ble en av de mange artistene som lever av gjensynsshow både på scene og TV. Han har imidlertid fortsatt å skrive låter for mange andre, og mangt en slagerartist i Tyskland og BeNeLux-landene – har spilt inn Andrews låter.

I 2009 og 2010 var Pretty Belinda tilbake på de tyske listene, i to forskjellige og nokså oppussede versjoner.


CHRIS ANDREWS (f. 1942)
Pretty Belinda
(Chris Andrews)
1969 PYE
Produsert av Ken Woodman