Creedence Clearwater Revival – Up Around the Bend | Lookin’ Out My Back Door

Creedence må ha vært et av de mest hardtarbeidende og kreative bandene i inngangen til det nye tiåret. 1969 hadde ført med seg tre storselgende album, og en rekke store singler.

I Norge hadde Proud Mary og Bad Moon Rising vært kvartettens første store singler, mens hjemme i USA hadde de hatt dobbelt så mange topp 10-selgere.

1970 startet med utgivelsen av albumet Willy and The Poor Boys. Dette albumet skulle bli liggende nærmere ett år på den norske LP-listene, og viste at CCR hadde et publikum som satte pris på mye mer enn kun enkelt-låtene.

Creedence startet året på topp også hjemme i Statene, der de ble frontet gjennom store oppslag i det voksende magasinet Rolling Stone, samt en egen TV-spesial fra Oakland Coliseum Arena. Sistnevnte skulle senere resultere i et live-album.

Utpå vårparten forlot de USA for å turnere i Europa, der de selvfølgelig besøkte både Danmark og Sverige – men ikke Norge.

Travellin’ Band nådde nummer 4 på VG-lista i mars som den første singlen fra bandet i 1970. B-siden til denne ble og er for øvrig omtrent like kjent i dag: Who’ll Stop the Rain. Denne er som så mange andre CCR-innspillinger, siden innspilt, spilt og utgitt av en rekke andre artister og grupper.

Årets to største singler kom deretter like før og etter utgivelsen av neste album: Cosmo’s Factory. Dette albumet inneholdt gruppas eneste nummer 1 i Norge, Lookin’ Out My Back Door – samt sommerlåten Up Around the Bend.

Cosmo’s Factory blir i dag regnet som kanskje bandets flotteste album. Salget var i USA da kanskje litt i underkant av de forrige utgivelsene, men det tok man igjen over alt ellers.

Lookin’ Out My Back Door ble for øvrig og forunderlig nok aldri utgitt hos britene. Dermed står denne låten og singlen tilbake som en av de få internasjonale norske listetoppene fra denne perioden, som ikke tok veien om det britiske markedet før den nådde publikum her hjemme.

En tredje single fra CCR, Long As I Can See the Light, lå lenge side om side med Lookin’ Out My Back Door på VG-lista, men nådde ikke høyere enn nummer fem. Det var allikevel en sjeldenhet at hele fire låter fra ett og samme album, skulle gjøre det så bra også på singlelistene.

 På slutten av året og like i tide til julehandelen, kom deretter albumet Pendulum i handelen. Fra dette albumet, skulle bandets siste store single, Have You Ever Seen the Rain, sette preg på listene i starten av 1971.

Da var imidlertid CCR i ferd med å bli slitne.


CREEDENCE CLEARWATER REVIVAL
Up Around the Bend
(John Fogerty)
1970 Liberty
Produsert av John Fogerty
Utgitt på albumet Cosmo’s Factory


Lookin’ Out My Bacck Door
(John Fogerty)
1970 Liberty
Produsert av John Fogerty
Utgitt på albumet Cosmo’s Factory