Deep Purple – Black Night

Med låter som Speed King og Black Night – og albumet In Rock – skulle Deep Purple være med å definere den tyngre delen av rocken inn i det nye tiåret.

Deep Purple startet med prosjektet Roundabouts i 1967, der The Searchers‘ Chris Curtis i samarbeid med forretningsmogulen Tony Edwards.

Tanken var å skape et band, der medlemmene egentlig kom i annen rekke – på den måten at det i utgangspunktet ikke skulle ha noen betydning om medlemmer kom eller gikk. The Roundabouts skulle bestå uansett.

Jon Lord og Ritiche Blackmore var blant de første musikerne som ble hyret inn til den nystartede gruppen, og snart var bandet komplett med Lord, Blackmore, Ian Praice samt Nick Simper og Rod Evans. De to sistnevnte skulle forlate bandet allerede året etter.

I 1968 byttet man navn til Deep Purple, og deres første album Shades of Deep Purple gjorde det bra i USA: Først og fremst anført av topp 10-single Hush.

Etter å ha eksperimentert både med psykedelisk og symfonisk rock, la Deep Purple om stilen til en mer bluesrettet og hardtslående format under innspillingen av det som ble deres fjerde album, Deep Purple in Rock. Dette ble også den første utgivelsen med hva man kalle den klassiske og mest suksessfulle utgaven av bandet.

Kvintetten som holdt gående fra 1969/70 til 1973 var:

  • Jon Lord (1941-2012)  – tangenter
  • Ritchie Blackmore (f.1945) – gitar
  • Ian Paice (f.1948) – slagverk
  • Roger Glover (f.1945)  – bass
  • Ian Gillan – (f. 1945) vokal

Paice, Glover og Gilan er per i dag stadig aktive i bandet.

Black Night ble kun inkludert i enkelte land på albumet Deep Purple in Rock, en milepæl innen tungrocken.

Fra 1970 til 1973 var Deep Purple blant de mestselgende bandene på verdensbasis, og deres tre (av fire) album: Deep Purple in RockFireball og Machine Head blir alle regnet som noen juveler innen tidlig tungrock. Bandet utviklet musikkstilen til en akseptert musikksjanger, som først og fremst tilhørte albumformatet.

Black Night forble deres største singlesuksess, selv om låter som Strange Kind of Woman (1970), Fireball (1971) og selvfølgelig Smoke On the Water (1972) også opplevde å nå høyt på listene – spesielt i Storbritannia. Og sistnevnte kommer vi tilbake til.


DEEP PURPLE
Black Night
(Deep Purple)
1970 Harvest
Produsert av Deep Purple