Frijid Pink – The House of the Rising Sun

Frijid Pink var opprinnelig et Detroit-basert band, som i 1970 fikk noen korte glansdager i solen. Det gjorde de med en forunderlig bråkete innspilling av klassikeren The House of the Rising Sun.

Frijid Pink var frontet av Kelly Green, viss egentlig navn var Tom Beaudry. De andre bandmedlemmene var Richard Stevers på trommer, Gary Ray Thompson på gitar og bassist Tom Harris.

Stevers og Harris hadde sin egen gruppe, hetende The Detroit Vibrations, som i 1967 ble til Frijid Pink da Green og Thompson ble medlemmer. De turnerte flittig i Detroit-distriktet, og utviklet en nokså hardtslående form for bluesrock.

I 1969 fikk gruppa kontrakt med plateselskapet Parrot, men de første singlene gjorde svært lite ut av seg. Deres tredje single, som var innspillingen av The House of the Rising Sun, snudde derimot opp-ned på alle forutsetninger.

The House of the Rising Sun var som låt sunget av britiske immigranter til USA allerede på 1700-tallet, og man regner med at sangen er bygget på en engelsk folkevise. I The Animals’ versjon tilbake i 1964, føk den helt til topps på listene – men den gangen kjente ikke nordmenn sin besøkstid. The Animals’ innspilling kom aldri på VG-lista.

Det gjorde derimot Frijid Pinks utgave. Den stormet til topps i mai 1970 – og der ble den liggende i syv uker.  Man kan godt si at dette var den første virkelig tunge låtensom toppet VG-lista, og det var tydelig man hadde hørt på Jimi Hendrix og andre gitarvirtuosers lek med gitarforsterkere.

Historien tilsier at selv Led Zeppelin i disse tidlige dagene var oppvarmere for Frijid Pink på et besøk i Detroit. Der Led Zeppelin snart steg til stjerneveien som en av de store inspirasjonsgruppene innen den gryende tungrocken, ble Frijid Pinks videre skjebne imidlertid helt annerledes.

Riktignok fikk de et par-tre singler til inn på den mer labre halvdelene av listene, men deres eneste antydning til en verdig oppfølger var en innspilling av Elvis’ Heartbreak Hotel.

Videre suksess stanset brått opp da Green og Thompson i 1971 forlot bandet, og gjennom årenes løp – ble Frijid Pink som band mildt sagt preget av gjennomtrekk av bandmedlemmer.

Som band la de imidlertid aldri inn årene, og de forble en lokalt navn i Detroit. De er per dato stadig aktive, med trommis Rick Stevers som bærende bjelke tilbake fra originalbesetningen. Som bandnavn vil de alltid forbli forbundet med denne ene store 1970-slageren – og det vet de svært godt hvordan spille på.


FRIJID PINK
The House of the Rising Sun
(Trad/Frijid Pink)
1969 Deram/Parrot
Produsert av Michael Valvano
Utgitt på albumet Frijid Pink