Gro Anita Schønn – En enkel sang om frihet

Gro Anita Schønn var mye mer enn Treff-serien, der hun av mange kanskje huskes best i dag. I en tiårsperiode fra 1969 til 1979, hadde hun karrieresprang fra pop til country, via revyer til ikke minst den norske oppsetningen av Rocky Horror Show.

Gro Anita var en av mange nye syngedamer som deltok på mange samleplater og i norske Melodi Grand Prix-finaler på 70-tallet, men i tillegg hadde hun også adskillig mer bein i nesen enn andre samtidige kvinnelige syngedamer. Og det ble kanskje også hennes bane som artist.

Gro Anita Schønn startet som vokalist i den Hollies-inspirerte gruppa Sandie and the Shakemen allerede som 16-åring i 1966. Året etter platedebuterte hun med artistnavnet Cindy med singlen When I’m Gone/My Only Perfect Love. Flere singler fulgte, dels på norsk – og dels på engelsk.

I 1969 samarbeidet hun med Terje Fjærn i Terje Fjærns orkester, som hun også giftet seg med. Gjennom ham ble hun for alvor oppdaget av plateselskapene, og Fjærn sammen med Arve Sigvaldsen, ble viktige brikker gjennom karrieren videre.

Hennes store gjennombrudd – og største singlehit – kom på høsten 1970 med En enkel sang om frihet. Den gikk rett hjem over hele landet, og ble liggende på Topp 10 i et halvt år.

En enkel sang om frihet  var oversatt til norsk av Finn Sidselrud, etter en original av amerikaneren Bobby Darin: Simple Song of Freedom. Denne Darin var ingen hvem som helst, og hadde en entertainer-karriere innen amerikansk showbiz som strakte seg fra en rekke store singler på tampen av 50-tallet, like til han døde i 1973.

Darin ga selv ut Simple Song of Freedom som single nettopp i 1971.

Gro Anita lot seg ikke overeksponere, men hadde da vært å se i MGP-utgaven på vårparten ’71. Maxi-midi-mini ble kanskje ingen hit, men den huskes allikevel av mange i ettertid.

Først på forsommeren var en ny låt i butikkhyllene, og Gro Anita fikk en ny runde med gode salgstall for Er det underlig man lengter bort iblant .


GRO ANITA SCHØNN (1950-2001)
En enkel sang om frihet
1970 RCA Victor
(Bobby Darin/Finn Sidselrud)
Produsert av Arve Sigvaldsen
Senere utgitt på albumet En enkel sang om frihet