Ingjerd Helén – Gull og grønne skoger

Fra det østre Toten kom Ingjerd Helén Dahl. Hun fikk sitt store gjennombrudd med en svensk slager på norsk, men hun ble senere i tiåret mest populær på dansk.

Ingjerd Helén var et kjent navn i Gjøviks-traktene helt fra starten av 60-tallet, der hun ble hyret inn som vokalist til blant The Falcons. Disse ble store nok til å kunne reise land og strand rundt, og Ingjerd Helén ble etter hvert en kjent stemme for platedirektørene i Oslo.

I 1968 innledet hun et samarbeid med Oslo-bandet The Firebeats, som da hadde holdt det gående i flere år. Samtidig ble hun hyret inn av Arne Bendiksen i hans forsøk på å demme opp for dominansen fra Svensktoppen og tilhørende svenske slagere, som spesielt dominerte østlandsområdet.

Det var fra 1968 en rekke albumserier med navn som Svensktoppar og 10/12 Topper ble lansert av norske navn, som da helst spilte svensk – og tysk – materiell på norsk. I ettertid kan man godt si at dette var den spede starten på dansebandsjangeren, både på norsk og svensk. Men disse samleplatene solgte i tusentall fra første stund.

Ingjerd Helén fikk en god mottakelse for debuten M.P.Bardufoss / Fjerne Byer, men det var i 1969 på 12 Topper sammen med Torry Enghs at hun virkelig fikk oppmerksomhet.

Her fremførte Ingjerd Helén og Oslo-bandet halvparten av låtene hver, og blant disse var Gull og grønne skoger. Denne var definitivt ikke en innspilling av Vidar Sandbecks klassiker fra 50-tallet, men en norsk bearbeidelse nettopp av en slager fra grannene i øst.

Der het den Guld och gröna skogar og hadde vært en slager både i radioer og i folkparkene med Brith Enders.

I februar 1970 føk Ingjerd Heléns innspilling inn på VGs Topp 10 – og ble der liggende i hele atten uker.

Senere på året gjorde oppfølgeren Elskede Michael det helt greit, men Ingjerd Helén ble først og fremst et album-navn i Norge – etter hvert i fast samarbeid med Firebeats.

Som Firebeats & Ingjerd Helén fikk de fra 1972 solid suksess på danskenes forsøk på å kuppe Svensktoppen – Dansktoppen(!). Og fra da av var egentlig Ingjerd Heléns karriere adskillig større fra Skagen og sørover, enn nord for Skagerak.

Samarbeidet holdt til 1978, da Ingjerd Helén vendte tilbake til Norge og ga ut et par godt mottatte albumer rettet mot julemusikk og barn. Etter dette trakk hun seg tilbake fra musikken for godt, og valgte jobb og familie foran karriere.

The Firebeats hadde en kort gjenforening i 2013, mens The Falcons ennå eksisterer – i dag i to utgaver.


INGJERD HELÉN (1946-2022)
Gull og grønne skoger
(Rune Wallebom/Ylva Lill)
1969 Nor Artist
Produsert av Svein Antonsen