Matthews’ Southern Comfort – Woodstock

Woodstock ble skrevet av en ung Joni Mitchell, basert på Graham Nash’ opplevelser fra festivalen.

Omtrent mer kjent under tittelen frasen We Are Startdust, We Are Golden – ble låten en hitsingle for både Nash selv sammen med sine kompanjonger Crosby, Stills & Nash – og for Matthews Southern Comfort.

Det sies at Joni Mitchells tekst, lang på nær oppsummerte Woodstock bedre enn mangt en artist og sjel som hadde vært til stede på festivalen.

Bak navnet Matthews’ Southern Comfort, skjulte det seg en britisk herre ved navn Iain Matthew McDonald. Han hadde frem til slutten av 60-tallet brukt navnet Ian McDonald, før han i 1968 byttet til Iain Matthews og ble medlem av britenes store stoltheter innen folk- og folkrocken, Fairground Convention.

Før dette sies det at det var like før han ble en profesjonell fotballspiller i Bradford, men valgte å satse på musikken – og tjente i stedet en stund til livets opphold i en skobutikk.

Matthews forlot Fairground Convention allerede året etter, og Matthews’ Southern Comfort var egentlig navnet på hans første soloutgivelse – ett av hele tre album i løpet av 1970.

Imidlertid dannet han for de to neste utgivelse et band som snart tok i bruk navnet, og Woodstock var hovedlåten og singlen fra det tredje av disse: Later That Same Year.

Stilmissig lå bandet midt mellom folk og pop, noe som kanskje Matthews ikke fant seg helt til rette med. Han lot raskt bandet seile sin egen sjø under navnet Southern Comfort, utga et par litt mer krassere album i 1971 – og dannet så bandet Plainsong, som ikke overlevde så lenge det heller.

Matthews ble deretter en slags nomade, både innen musikken og bosetningsmessig. Han skulle aldri siden oppleve noe i nærheten av den suksessen han hadde fått i 1970 med Woodstock, men ble allikevel en slags respektert og populær fyr innen folkrocken og de mange festivalene denne sjangeren stadig har, spesielt i USA.

Etter noen år både i Los Angeles og Austin – har han de siste årene vært bosatt i Nederland, gitt ut noen få album på det tyske markedet – og opptrådd på småklubber og festivalen.

Fra 2011 har han igjen opptrådd under navnet Matthews Southern Comfort.


MATTHEWS’ SOUTHERN COMFORT
Woodstock
(Joni Mitchell)
1969 MCA/Decca
Produsert av Iain Matthews
Utgitt på albumet Later That Same Year