Rank Strangers – Early Morning Rain

De mange samle-albumene med svenskstoppar, ga utslag på de norske listene der 1970 var nokså skrapet for svenske slagere. Men da lå veien også åpen for den største, engelskspråklige svenske låten siden 1965.

Rank Strangers var i seg selv en kort affære, dannet i 1965 og oppløst ikke lenge etter suksessen med Early Morning Rain. I motsetning til samtidige svenske band, startet de opp i bluegrass-land – men ble nok farget av mer konvensjonell country og pop underveis.

Gruppen ble frontet av brødrene Mats og Anders Råberg, sammen med Bobby Ahl, Jan Sander og Kjell Wanselius. Mats Råberg (1948-2020) var nok svenskenes største country-alibi gjennom alle år, og kommersielt hadde han en rekke suksesser spesielt på 70- og 80-tallet.

Da var han kjent som Mats Råberg & Rankarna, som var arvtageren etter at Rank Strangers gikk i oppløsing. Både broren Anders og Jan Sander ble med Mats videre i karrieren, mens Wanselius forsøkte seg videre med New Strangers – uten noen større fremgang.

Early Morning Rain var en låt skrevet av Gordon Lightfoot tilbake i 1964. Han ga denne ut selv to år senere uten større oppmerksomhet, men låten ble snart en slik sak som startet å leve sitt eget liv på repertoaret til en bråte artister. Den var av Rank Strangers innspilt i 1969, men først sommeren 1970 fikk Polydor utgitt låten i Norge.

I USA ble det trioen Peter, Paul & Mary som fikk sin utgave inn på Billboard, mens britene reagerte ikke før i 2005. Da var det ex-The Jams Paul Weller som så vidt fikk inn en versjon på britenes viktige topp 40.

I Sverige blir Rank Strangers og Mats Råberg regnet som pioner innen den svenske country-sjangeren. Hele tiden vekslende på svensk og engelsk, rakk han både solo og i band å spille inn hele 24 album – før han gikk bort i 2020.

Verken Råberg eller Rankarna fikk vel noen større karriere i Norge, men Rank Strangers’ innspilling av Early Morning Rain levde i manges ører gjennom høsten 1970.


RANK STRANGERS
Early Morning Rain
(Gordon Lightfoot)
1970 Polydor
Produsert av Kit Sundquist
Utgitt på albumet Country Our Way