Shocking Blue – Venus | Never Marry a Railroad Man

En av de mestselgende gruppene i 1970 var fra Nederland. Shocking Blue hadde sin base i Haag, og de skulle nesten bli de første nederlenderne til å toppe de norske listene.

Venus klarte imidlertid kun å klatre til nummer to på VG-lislta, men det betydde kanskje lite da låten gikk helt til topps på Billboard.

Shocking Blues fremste kort for hånden var låtskriver og gitarist Robbie van Leeuwen og vokalisten Mariska Veres. Sistnevnte sørget for sammenligninger med Jefferson Airplane, som jo hadde Grace Slick som frontfigur – og kvartetten var fra starten av også godt inspirert av sine forbilder i USA.

van Leeuwen kan kanskje regnes som en foregangsfigur innen nederlandsk rock, da han før Shocking Blue hadde spilt i det hjemlige beatbandet, The Motions. Han skrev også låten Love Buzz for bandet, en sang som senere i 1988 ble Nirvanas debutsingle.

Shocking Blue ble dannet i Haag i 1967, og vokste da frem som et av få nederlandske grupper som valgte å synge på engelsk. I 1968 fikk de en liten hjemlig hit med singlen Lucy Brown is Back in Town, og året kom Venus – som ble deres store gjennombrudd også på hjemmebane.

Venus krysset først landegrensene til Tyskland, hvor den skulle bli liggende over tre måneder blandt landets topp 10-låter – før den tidlig på våren også inntok resten av verden.

I ettertid regnes den som en av dette årets klassikere, og den har overlevd både bandet selv og mange andre senere innspillinger: I 1987 gikk den igjen til topps på de amerikanske listene, denne gang i en kraftig oppdatert utgave av den britiske trioen Bananarama.

Shocking Blue klarte til dels å følge opp denne millionselgeren med Mighty Joe i april 1970, en låt som ble nesten vel så stor i hjemlandet og Tyskland – men aldri bergtok norske ører.

I stedet fikk de her hjemme to andre låter inn på listene. Først kom Never Marry a Railroadman i juli, som nådde en fin fjerdeplass og lå på listene i fine 14 uker.

Send Me a Postcard kom deretter i september, men etter dette gikk det imidlertid noe tråere. Deres siste store single – ble Inkpot i 1972.

I 1974 ble bandet oppløst, og senere forsøk på gjenforeninger strandet omtrent før forsøkene kom i gang..

Vokalist Mariska Veres hadde i ettertid en viss suksess som soloartist i hjemlandet.


SHOCKING BLUE
Venus
(Robbie van Leeuwen)
1969 Metronome
Produsert av Robbie van Leeuwen


Never Marry a Railroad Man
(Robbie van Leeuwen)
1970 Metronome
Produsert av Robbie van Leeuwen