Simon & Garfunkel – Bridge over Troubled Water

Det tok en stund før nordmenn oppdaget Simon & Garfunkel, men når vi først gjorde det – ble man nesten ikke kvitt dem.

Albumet og klassikeren Bridge over Troubled Water, ble liggende på våre albumlisten i utrolige 81 uker! Det er kanskje grunnen til at selve låten aldri nådde de høyeste plasseringene hos oss. Folk valgte å kjøpe albumet fremfor singlen.

Paul Simon (f.1942) og Arthur Garfunkel (f.1942) var barndomsvenner fra Queens, New York. De hadde sunget sammen allerede fra tenårene, og på slutten av 50-tallet kalte de seg Tom & Jerry, og fikk en liten hit hjemme i Statene med låten Hey Schoolgirl i 1957.

En stund ble de sammenlignet med Everly Brothers i sangstilen, kanskje ikke helt uten grunn.

Både Simon og Garfunkel valgte å satse på skolegang og studier da 60-tallet kom, men i 1963 valgte de å satse videre sammen: Denne gang under deres egentlig navn. Som Simon & Garfunkel fikk duoen kontrakt med Columbia, da selskapet innså at her hadde man å gjøre med talenter som fint gled inn i den gryende folk-bølgen.

I tillegg skrev de ofte sine egne låter, og det var det slett ikke alle som gjorde.

Debutalbumet Wednesday Morning, 3 A.M. i 1964 ble allikevel en fiasko. Mange mener at beat-invasjonen hadde skylden, da mangt en folk- og countryartist forsvant fra radiostasjonene under den britiske invasjonen av det amerikanske markedet.

I 1965 våknet imidlertid interessen for folk-sjangeren igjen, og Simon & Garfunkel var blant flere navn som dette året fikk et lite gjennombrudd. The Sound of Silence gikk rett til topps på Billboard, og senere på året fulgte de fint opp med Homeward Bound – en låt som også introduserte dem for det britiske publikumet.

Simon & Garfunkel ble aldri blant de artistene som overøste markedet med verken album eller singler. I 1966/67 falt karrieren også noe salgsmessig, men de slo sylskarpt tilbake med klassikeren Mrs Robinson – deres andre nummer 1 i USA.

Denne låten ble også duoens første listeplassering i Norge, og året etter gjestet de også våre lister med The Boxer.

Bridge over Troubled Water skulle foruten å bli deres mest kjente innspilling, også bli deres siste innspilling. Det siste året hadde duoen slitt med interne krangler og uenigheter, og Art Garfunkel var i tillegg opptatt med en skuespillerkarriere.

I løpet av året valgte de å splitte lag – ennå mens albumet fremdeles solgte i bøtter og spann. Tittelsporet gikk til topps i store deler av verden, og innspillingen regnes som en av de store klassikerne innen populærmusikken.

Låten var for øvrig ikke deres siste store slager, for både oppfølgeren Cecilia samt My Little Town i 1975, gjorde det bra – spesielt på de amerikanske listene.

I etterkant har duoen fra tid til annen opptrådd sammen flere ganger, og The Concert in Central Park i 1981, ble en stor suksess – også på plate. Både Paul Simon og Art Garfunkel skulle imidlertid utover 70-tallet få store og nevneverdige hits også på egen hånd.


SIMON & GARFUNKEL
Bridge over Troubled Water
(Paul Simon)
1969 CBS
Produsert av Paul Simon, Art Garfunkel & Roy Halee
 Utgitt på albumet Bridge over Troubled Water